Krossade fingret under spiskasett

En hantverkare på Fårö skadade höger lillfinger när han 2010 skulle montera en spisinsats. Nu ska Boverket undersöka om produkten inte håller måttet när det gäller säkerhet eller monteringsanvisningar.

Fårö2012-08-10 13:55

Det var när Karl Miller och en kollega skulle montera en spisinsats som olyckan inträffade. Stödbenet som ska hålla insatsen uppe under monteringen gav vika och skorstenen rasade.

- Jag hade tur. Det kunde ha gått över hela handen, men jag lyckades dra undan den, säger han.

Karl Miller berättar att det saknas en bit av fingertoppen, men att han kan arbeta utan problem. Han valde att anmäla händelsen som arbetsskada till Arbetsmiljöverket.

Han förklarar att de flesta av hans bekanta i branschen gör egna stödben av trä eftersom det medföljande inte fungerar.

-Instruktionerna är fel, det går inte att göra som det står i beskrivningen, säger han.

Enligt den brevkorrespondens som Miller haft med Keddys vd tillbakavisar spistillverkaren Karl Millers anklagelser. Företaget menar att de gjort tillräckliga tester och att produkten använts i mer än 25 år utan att någon tidigare har skadats.

Karl Miller har försökt få till stånd ett möte med företaget som dock tackat nej.

- Jag tycker att de är väldigt arroganta. Jag ska gå vidare med det här, säger Karl Miller.

Hur kommer du att gå vidare?

-Jag kommer att stämma dem till slut.

Hans Wikström, vd på Keddy AB, säger till helagotland.se att han visst kommer att träffa Karl Miller om han så vill, trots att han per brev sagt att han inte är intresserad av ett möte.

-I det läget kände vi oss färdiga med det vi hade gjort. Det framkom ingenting nytt under korrespondensen.

Han beklagar olyckan, men säger att han inte riktigt förstår vad Karl Miller vill att företaget ska göra.

-Jag har egentligen inte fått några tydliga krav från Karl Miller vad han förväntar sig från oss, mer än att eventuellt genomföra en provning med en utomstående kontrollant. Men vi tycker inte att vi behöver ta det steget.

Hans Wikström medger att monteringsanvisningarna inte alltid stämmer överens med verkligheten.

-Problemet med insatser i öppna spisar, är precis som han (Karl Miller)påstår, vi kan inte beskriva exakt hur man ska göra för det är så olika typfall. Den är mer som en guide line, en rådgivning hur man kan bete sig, säger Hans Wikström.

Han berättar även att företaget justerat såväl stödbenet i senare modeller som monteringsanvisningarna, men det har inget att göra med Karl Millers olycka, förklarar han.

Arbetsmiljöverket har lämnat ärendet vidare till Boverkets avdelning för marknadskontrollen av byggprodukter. Boverket har ännu inte beslutat hur man kommer att gå vidare med ärendet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om