Länsstyrelsen: ”Lagen tar inte hänsyn”

Julian Maryssael Andrén lämnar Sudersand efter 20 år med surfskola, massage och yoga sommartid. Anledningen är länsstyrelsens besked att verksamheten bryter mot strandskyddet. ”Lagen tar ingen hänsyn”, säger Nino Bergqvist Dvizac på länsstyrelsen.

Fårö surf, massage & yoga måste söka dispens från strandskyddsbestämmelserna, bland annat för sina skyltar på stranden.

Fårö surf, massage & yoga måste söka dispens från strandskyddsbestämmelserna, bland annat för sina skyltar på stranden.

Foto: Dennis Pettersson

Fårö2024-05-30 19:30

Fårö surf, massage och yoga har haft verksamhet på Sudersand under fem–sex veckor varje sommar i 20 år. I höstas fick ägaren Julian Maryssael Andrén ett brev från länsstyrelsen där han informerades om att containern där de förvarar sin utrustning, inhägnaden kring massagebänkarna och skyltarna på stranden inte är tillåtna, men att han kan söka dispens inför kommande säsong.

– Efter att ha pratat med dem är det uppenbart att jag inte kommer att få dispens, sade Julian Maryssael Andrén i Helagotlands tidigare artikel.

undefined
I oktober förra året fick Julian Maryssael Andrén ett brev från länsstyrelsen där han uppmanades att söka dispens från strandskyddet om han ville fortsätta med sin verksamhet på stranden.

Nino Bergqvist Dvizac är ansvarig handläggare för strandskyddsärenden på länsstyrelsen. Det var också han som Julian Maryssael Andrén pratade med.

Hur kommer det sig att det här brevet kommer nu, efter 20 års verksamhet?

– Vi uppmärksammade i samband med en tillsyn av stranden den här verksamheten som ju är dispenspliktig. Varför det inte uppmärksammats tidigare kan jag inte svara på, säger Nino Bergqvist Dvizac.

Julian säger att han efter att ha pratat med dig uppfattar det som att han inte kommer att få dispens för verksamheten som den sett ut hittills. Vad skulle krävas för att han ska få dispens?

– Jag kan inte föregå en prövning, men det krävs att man uppfyller de särskilda skälen.

Och vilka kan det vara?

– Det kan vara att platsen redan varit ianspråktagen, till exempel en tomt till ett hus som är inhägnad.

undefined
Julian Maryssael Andrén driver Fårö surf, massage & yoga på Sudersand under sommarveckorna. Han tror inte att han kommer att få dispens från strandskyddet och lägger ner verksamheten, åtminstone den här sommaren.

I det här fallet handlar det om en inhägnad kring deras massageverksamhet. Stranden är relativt stor och bred och man kan tycka att det inte är några problem att ta sig förbi inhägnaden, spelar det någon roll när man söker dispens?

– Nej, lagen tar inte hänsyn till det. I det här fallet handlar det om en yta som varit tillgänglig för allmänheten övriga tiden på året och som man då gör otillgänglig för allmänheten och då krävs det tillstånd.

Julian Maryssael Andrén, och fler med honom, hoppas att Sudersand och Tofta strand ska pekas ut som lis-områden (landsbygdsutveckling i strandnära lägen) när översiktsplanen för Gotlands görs om. Det kan handla om att en byggnad, anläggning eller verksamhet långsiktigt bidrar till utvecklingen av landsbygden eller.

Skulle ett utpekat lis-område gjort nån skillnad?

– Det vet jag faktiskt inte. Det är regionen som beslutar och om den görs om får vi titta på hur den påverkar handläggningen, säger Nino Bergqvist Dvizac.

Särskilda skäl

Som särskilda skäl får man endast använda något av de sex särskilda skäl som anges i miljöbalken 7 kapitlet 18 c §. Inom ett område som en kommun har pekat ut som område för landsbygdsutveckling i strandnära lägen får man även använda de särskilda skäl som anges i miljöbalken 7 kapitlet 18 d §. Dispens får bara medges om det är förenligt med strandskyddets syften.

1. Redan ianspråktaget område
Att ett område redan är ianspråktaget innebär ofta att det utgörs av en etablerad hemfridszon eller beslutad tomtplats runt ett bostadshus, avgörande är att området inte längre är allemansrättsligt tillgängligt.

2. Område väl avskilt från stranden
Om en plats är avskuren från stranden genom en större väg, järnväg, sammanhängande bebyggelse eller motsvarande, och därför saknar betydelse för allmänhetens tillgång till stranden, kan detta utgöra ett särskilt skäl för dispens.

3. Anläggning som för sin funktion måste ligga vid vattnet
Vissa typer av anläggningar är till karaktären sådana att de måste ligga vid vatten, det kan gälla båthamnar, pirar, bryggor, båthus med mera. Men en noggrann prövning behöver göras i förhållande till strandskyddets båda syften.

4. Utvidga en pågående verksamhet
Det kan till exempel handla om en hamnanläggning eller industri som inte kan expandera utanför strandskyddat område. Att det avser en verksamhet innebär att det inte kan vara fråga om byggande av bostäder.

5. Angeläget allmänt intresse
Det kan till exempel vara åtgärder som tillgodoser kommunens behov av tätortsutveckling, olika typer av infrastrukturanläggningar, anpassning av miljön för bättre tillgänglighet för funktionshindrade eller åtgärder som betingas av frilufts-, naturvårds-, miljövårds- eller kulturhistoriska intressen.

6. Annat mycket angeläget intresse
Ett mycket angeläget intresse innebär mycket speciella omständigheter som är mer eller mindre unika till sin karaktär. Det kan vara både allmänna och enskilda intressen, men tillämpningen bör vara särskilt restriktiv när det gäller enskilda intressen.
Inom LIS-områden kan även skälen som anges i miljöbalken 7 kapitlet 18 d § tillämpas.

Lis – Landsbygdsutveckling i strandnära läge
Inom områden som kommunerna har pekat ut som områden för landsbygdsutveckling i strandnära lägen får man, förutom de skäl som anges i miljöbalken 7 kapitlet 18 c §, även tillämpa skälen som anges i miljöbalken 7 kapitlet 18 d §.

Det kan handla om att en byggnad, anläggning eller verksamhet långsiktigt bidrar till utvecklingen av landsbygden eller, om det gäller en- eller tvåbostadshus, att de uppförs i anslutning till befintligt bostadshus.

Källa: Naturvårdsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!