Livat på Fåröinvigning

Efter många turer invigdes äntligen Fårö förskola/fritids i går. – Jag hoppas på ett bra samarbete med kommunen. Jag tror på glesbygden och att det måste finnas service, säger Lisa Blochmann, ordförande för föreningen Fårö förskola/fritids.

Foto: Joel Nilsson

Fårö2010-08-13 04:00
På trappan till Gazeliska huset, intill gamla skolan i Kyrkviken, står barnen och sjunger Imse vimse spindel.
Det är invigning av Fårö förskola/fritids med vita dukar, snittar och cider. Utifrån ser det ut att vara en solskens historia med ett glatt föräldrakooperativ på Fårö som startat eget.
Men så är det inte riktigt. Det har varit en lång resa.
Den sista juni stängde kommunens dagis på ön.
Ett hårt arbete har förts med att få till ett kooperativt dagis i dess ställe.
För att kunna ha kvar förskolebarnen på ön, men även fritidsbarn som inte kan gå i Fårösund efter skolan eftersom det inte passar med transporttiderna.
Först sa ett tjänstemannaförslag nej till fritidsverksamheten.
Och sen i maj sa politikerna ja och därför fick Lena Celion (M) klippa det virkade invigningsbandet till förskolans port.

En trygghet på ön
Huvudpersonen i går och den som drog hem applåderna var dock Lisa Blochmann, en av de drivande krafterna bakom kooperativet och ordförande i den ekonomiska föreningen Fårö förskola/fritid.
- Det är lättare att skaffa barn när det finns barnomsorg. Det är en enorm trygghet för oss alla att slippa pendla.

Applåder
Applåder och busvisslingar från föräldrar, privata sponsorer och Fåröbor.
Kommunens tidigare beslut om förskolans nedläggning kom som en chock, menar Blochmann.
-  Jag hyser inget agg mot kommunen. Det är ett vinstdrivande företag och förskolan gick back förr. Men innan har vi haft åtta stycken fritidsbarn som inte har någonstans att ta vägen. När man nu slår samman förskola och fritids blir det roligare för barnen, säger Lisa Blochmann. - Det var tufft och vi har processat väldigt länge. Men vi har fått ett fint gåvobrev av kommunen med ett emotionellt värde för oss. Bland annat en lekstuga och en klätterställning.

Sommarbarn
I höst kommer det att finnas 16 till 18 åretruntbarn och under sommaren har det funnits tre sommarbarn på förskolan.
- Vi tyckte faktiskt att det fanns några barn här för att bedriva en daglig verksamhet. Pendlingen till Fårösund är lång och jobbar man åtta timmar så måste barnen vara borta tolv. Det är horribelt.
Önskan om att få överta de inventarier som fanns i den kommunala förskolans lokaler och utemiljö fick dock avslag av Barn- och utbildningsnämnden.
- Nu har vi lånat inventariet på långlån av kommunen, säger Lisa Blochmann.
Under max ett år får man hyra inventarier.
- Målsättningen är att man sedan ska ha egna möbler. Och det är ju inte säkert att det ser ut så här om ett år, säger Lena Celion (M).
Celion menar att hon stöttat kooperativet hela vägen och är glad att det slutligen har landat i en bra lösning.

Inspirera andra
- Från kommunens del är detta en för liten enhet, men för en fristående skola fungerar det mycket enklare. Jag hoppas att detta kan inspirera andra kooperativ. De får sin barnomsorgspeng av oss. Så fungerar kommunen, säger hon.
- Det är viktigt att kommunen tänker till och inte bara lägger ner verksamheter. Vi kommer att bebo den här ön ett tag till och det känns skönt. Det går inte att utrota oss, man måste vara rätt envis för att bo här, säger Lisa Blochmann.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om