Mårten Palme: "Jag tror att det är rätt gärningsman"

Mårten Palme är övertygad om att han såg mördaren, den nu utpekade Stig Engström, strax innan skotten avlossades. Men liksom många andra är han mycket kritisk till hur utredningen har skötts.

Sörjande vid mordplatsen, så har årsdagar av skotten på Sveavägen sett ut medan Palmeutredningen rullat på. Sonen Mårten är kritisk till hur den skötts och kallar den slarvig.

Sörjande vid mordplatsen, så har årsdagar av skotten på Sveavägen sett ut medan Palmeutredningen rullat på. Sonen Mårten är kritisk till hur den skötts och kallar den slarvig.

Foto: LASSE HEDBERG

Fårö2020-06-11 06:02

Tidigt på morgonen den 1 mars blev då 25-åriga Mårten Palme förhörd av polisen. Han fick redogöra för hur han och flickvännen tagit farväl av hans föräldrar Olof och Lisbeth efter deras gemensamma besök på biografen "Grand".

– Jag sa att jag hade sett en man med keps och stålbågade glasögon som tittade in i ett skyltfönster. Jag är inte 100 procent säker, men jag tror att det är rätt gärningsman, säger Mårten Palme när GA får tag i honom i en paus radiohuset i Stockholm.

Hans signalement stämmer väl in på Stig Engström, den så kallade Skandiamannen, som åklagaren Krister Petersson under gårdagens presskonferens pekade ut som gärningsman. Åklagaren kunde dock inte presentera något motiv, erkännande eller teknisk bevisning, vilket blev en besvikelse för många, när beskedet kom att mordutredningen läggs ned efter 34 år.

– Det gör att jag inte kan hoppas på något mentalt avslut. Däremot inser jag ju att förundersökningen måste läggas ned, säger socialdemokraten Jan Eliasson, deltidsboende i Tingstäde.

Den tidigare utrikesministern och ordföranden i FN:s generalförsamling, jobbade nära Olof Palme inte minst som rådgivare i medlingen i kriget mellan Iran och Irak. Han är mycket kritisk till hur mordutredningen skötts genom åren.

– Det mentala avslutet finns inte där, det kommer fortfarande att grumlas av irritationen över att det gjordes en så dåligt utredning, säger Jan Eliasson.

Även Mårten Palme är kritisk till hur utredningen kring mordet på hans pappa och Sveriges statsminister, en av världens mest omfattande, har skötts genom åren.

– Det är upprörande. De har gjort en stor blunder när de tog bort Engström ur utredningen, det tycker jag. De var slarviga helt enkelt.

Advokaten och socialdemokraten Thomas Bodström, menar att bristerna i utredningen gör det svårt att peka ut en gärningsman.

– Jag tycker inte att det är tillräckligt starkt. Jag tycker att det hade varit bättre att bara avsluta utredningen. Det hade varit lätt att acceptera att det inte går att komma vidare.

Han tycker inte att åklagaren skulle ha pekat ut Stig Engström som gärningsman.

– Nu kommer frågan att leva vidare. Det här är inte en stark bevisning och det hade inte räckt för att få någon fälld i en domstol, säger Thomas Bodström, som däremot tror att Palmeutredningen nu verkligen är nedlagd.

– Polisiärt blir det ett avslut. Diskussionen kommer att leva kvar ett tag, men så småningom kommer tror jag att de allra flesta kommer att acceptera.

För Thomas Bodström, vars föräldrar kände makarna Palme och som i alla år umgåtts med Mårten Palme på Fårö, har det varit angeläget att få veta vad som egentligen hände. Nu blir det inte så.

– Men nu har det ändå gått 34 år, man har lärt sig leva med det, säger Thomas Bodström.

En annan som levt med mordet på Olof Palme är den gotländska fotografen Karl Melander.

– Det påverkade ju alla, alla vet vad de gjorde den natten, men jag var ju faktiskt där, säger han.

Som fotovikarie på Expressen hamnade han i händelsernas centrum, den där februarinatten för 34 år sedan, när han och reportern Tommy Schönstedt blev bland de första på plats efter mordet på Sveavägen.

– När vi åkte ner hade vi ingen aning om att det var Palme, bara att det var ett mord på Sveavägen. När vi väl kom fram fattade vi att det var mer än så. Alla var så på tårna, alla var så uppstressade. På den tiden hade vi rätt bra relationer med polisen och fick gå och komma lite som vi vill, men poliserna där var helt hysteriska, minns Karl Melander.

Det blev ett hektiskt och omtumlande arbetspass, som följdes av flera intensiva arbetsveckor. 

– I bilen på vägen därifrån kände jag att det kanske var den viktigaste filmrullen jag tagit i mitt liv, säger Karl Melander, vars bilder även publicerades i New York Times.

Genom åren har han följt de många turerna kring mordutredningen.

– Ja, verkligen. Jag har varit tvungen, jag har hela tiden haft nya Palmespanare som velat titta på mina bilder och ställa nya frågor om människan som ingen har sett.

Han tycker att åklagaren gjort vad han kunnat givet förutsättningarna, men är inte övertygad om att rätt person är utpekad som Palmes mördare.

– Jag har faktiskt ingen aning. Så som det berättades i dag låter det ju rimligt, men Skandiamannen kan ju ha fabricerat hela historien.

För Mårten Palme var gårdagen turbulent med mängder av intervjuer i radio och tv. Det kommer att ta månader innan han hunnit känna efter om det går att lägga mordutredningen bakom sig.

– Jag får se hur det här sjunker in, säger han.

Mårten Palme berättar om känslan som fyllde honom när familjen fick dragningen av åklagaren i måndags.

– Det var ganska skakande.

När turbulensen lagt sig hoppas han, precis som sin far, få koppla av på Fårö där han växte upp på somrarna.

– I sommar hoppas jag komma tillbaka, till samma ställe vi hyr, om det inte blir något coronastopp.

Mårten Palme var bara åtta månader gammal när Zaida Pettersson träffade honom första gången. I dag äger hon huset i skogen vid havet på Fårö, men det var hennes föräldrar som var familjen Palmes första hyresvärdar.

I går satt Zaida Pettersson klistrad framför tv:n för att följa åklagarens presskonferens.

– Det har varit mycket intressant, men jag tror inte på valet av mördare. Jag har trott som Lisbeth, att det var Christer Pettersson, och det tror jag fortfarande, säger Zaida Pettersson och berättar om alla de minnen som nu väller fram.

Hon och Lisbeth blev nära vänner, de firade midsomrarna på Fårö och Olof var alltid självutnämnd domare vid lekarna.

– Han delade ut priser och de minsta barnen fick alltid första pris.

Zaida Pettersson säger att hon hoppas att mordutredningen kan väckas till liv igen, om nya uppgifter skulle komma fram. Lägga mordet bakom sig tror hon aldrig att hon kommer att göra, även om utredningen nu formellt läggs ner.

– Jag tänker på vem det var och hur det har gått till. Det hänger kvar och jag tror aldrig att man släpper det, säger hon.

Jan Eliasson däremot hoppas att onsdagens besked ska flytta fokus från mordet och att Olof Palme istället ska bli ihågkommen för sina gärningar.

– De har hamnat i skymundan alla dessa år. Det är en statsminister som har gjort så oerhört mycket i världen, som placerade Sverige på världskartan som ingen annan gjort i modern tid, säger Jan Eliasson.

Zaida Pettersson blev nära vän med familjen Palme och har många minnen av midsommarfiranden på Fårö vid huset hon hyrde ut till Stockholmsfamiljen från Vällingby.
Zaida Pettersson blev nära vän med familjen Palme och har många minnen av midsommarfiranden på Fårö vid huset hon hyrde ut till Stockholmsfamiljen från Vällingby.
Fakta

Olof Palme föddes 1927 och var socialdemokraternas partiordförande mellan 1969 och 1986.

Han valdes in i riksdagen 1958, var kommunikationsminister 1965 till 1967 och utbildningsminister 1967 till 1969. 

1969 efterträdde han Tage Erlander som statsminister. 

Han var statsminister åren 1969 till 1976 och 1982 till 1986 och kämpade bland annat för fred, mot kärnvapen och för utvecklingsbistånd. 

Den 28 februari 1986 mördades Olof Palme på Sveavägen i Stockholm

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!