Den här sommaren har Gotland nått det högsta besökarantalet någonsin. Enligt både besöksnäringen och gästerna är det känslan av att vara utomlands som lockar. Men det är också där, i attraktionen till Gotlands unika natur, som problemet ligger. När besökarna blir fler och fler tar naturen skada.
Till naturreservatet Langhammars på Fårö kommer dagligen hundratals gäster för att beskåda raukarna som står ståtliga längs den steniga strandkanten. Med hundratals besökare blir det också hundratals soppåsar att hantera.
David Ruthström arbetar som reservatförvaltare på Fårö. Hans arbetstid är i första hand inte menad att gå åt till städning, men prioriteringarna har fått lov att rätta sig efter problemen.
– Länsstyrelsen sa att vi skulle plocka skräp om vi fick tid över. Nu får jag avsätta tid för att plocka skräp, säger David Ruthström.
När tunnorna är fulla hamnar skräpet vid sidan av vilket leder till att det i sin tur hamnar i reservatet och havet.
David Ruthström tycker inte att besökarantalet är problemet. Han menar att problematiken snarare stammar från hur oförberett Gotland är på att hantera trycket.
– Nu erbjuder parkenheten sophämtning men det räcker inte. Då kan vi lika gärna ta bort det så får folk ta med sina sopor hem. Jag upplever inte att någon slänger skräp i naturen med mening, säger David Ruthström.
– Jag menar inget illa mot sopåkarna. Men finns det inte tillräckligt med pengar så är det kanske dags att börja se hur vi får fram större budget till sådana här saker. Fårö har väldigt många besökare och vi behöver stöd.
Tömningen i reservatet på Langhammars sköts idag av regionen på uppdrag av länsstyrelsen. Isak Malm är avdelningschef för gata och park på regionen. Han berättar att trycket är högt på alla platser där regionen tömmer sopor.
– Jag vet att de är ute väldigt ofta på de här områdena men just nu är det ett tryck som vi aldrig upplevt förut.
Isak Malm säger att delar av problemet är att soptunnorna används som avfallsstationer.
– Det vi märker är att det kommer jättestora påsar där man dumpar allt. Det är inte så det är tänkt, säger han.
Han tror dock att problemen går att lösa.
– Tömningsintervallen har förkortats avsevärt i år. De kärl vi har satt upp på hamnen i år kan ta tio gånger mer sopor än en vanlig papperskorg. Ändå så fylls de på några timmar. Inför nästa år kommer vi titta på att utöka bemanningen.