Nya dykningar efter vrak på gång

Jakten efter fartygsvrak som kan berätta om sjötrafiken runt Gotland fortsätter. ”Vid Salvorev finns otroligt många vrak”.

För två år sedan undersökte marinarkeologer skeppsvraket "Vulcan" som 1873 förliste vid Rute Misslauper. Nu ska dykningar göras för att hitta fler skyddsvärda vrak.

För två år sedan undersökte marinarkeologer skeppsvraket "Vulcan" som 1873 förliste vid Rute Misslauper. Nu ska dykningar göras för att hitta fler skyddsvärda vrak.

Foto: Jim Hansson/arkiv

Fårö2020-06-15 14:31

2018 förklarade länsstyrelsen vraken ”Vulcan” och ”Princess” som fornlämningar. Vraken sågs som goda representanter för de ångdrivna spannmålsexporterna i Östersjön som ökade under andra halvan av 1800-talet. 

Dykare från Dyk & Sport Gotland hjälpte marinarkeologerna från Sjöhistoriska museet att hitta vraken. Nu har bolaget fått stöd från länsstyrelsen för att göra dykningar på nya platser. De tidigare undersökningarna gjordes vid Rute Misslauper och Östergarns holme. Den här gången är det Salvorev norr om Fårö som gäller.

– Det finns otroligt många vrak där, säger Sebastian Reyes som driver Dyk & Sport Gotland.

Dyk & Sport Gotland ansökte om att få undersöka tolv vrak. Länsstyrelsens bidrag räcker till att göra två turer och att undersöka två vrak per gång. Dykningar kommer att göras ner till 30 meters djup.

– Det är en bra början. Vi ska redovisa vad vi får fram, och är resultaten lovande hoppas jag att vi kan få bidrag till fler dykningar, säger Sebastian Reyes som räknar med att arbetet kommer att göras nästa månad.

En sökning i Riksantikvarieämbetets databas Fornsök efter vrak längs Gotlands kust ger över 200 träffar. För fyra år sedan ändrades lagen så att fartyg som förlist efter 1850 inte längre har kvar sitt skydd enligt fornminneslagen. Numera krävs särskilda beslut för varje vrak. Länsstyrelsen anser att en ökad samverkan med lokala dykaktörer är nödvändig för att bevara de marina kulturmiljöerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!