Över 2 000 stick i vaccinbussen

I sommar har en buss som erbjuder fästingvaccin rullat runt på Gotland. Vi stannade till utanför Ica på Fårö för att höra hur intresset varit.

Anders Larm uppskattar att cirka 2 200 personer vaccinerat sig mot TBE i bussen i sommar.

Anders Larm uppskattar att cirka 2 200 personer vaccinerat sig mot TBE i bussen i sommar.

Foto: Julia Ronsten

Fårö2020-08-09 09:30

Förra året rapporterades TBE-fall från alla landsting och regioner utom Jämtland, Blekinge, Norrbotten och Västernorrland. Allra flest fall rapporteras från Stockholm, Södermanland och Uppsala läns kusttrakter och runt Mälardalen.

– Sammanlagt rapporterades 358 fall i Sverige 2019, tre av dem var från Gotland. Det var personer som smittats av fästingar på Stora Karlsö, Gotska Sandön och på Gotland, berättar informatör Anders Larm på vaccinbussen.

Tillsammans med sjuksköterskan Solveig Taubert har han rattat runt på Gotlands vägar sedan mitten av juni och intresset för att vaccinera sig mot fästingsjukdomen TBE har varit stort.

– Jag har inga exakta siffror, men jag skulle säga att vi har vaccinerat cirka 2 200 personer i sommar. Den absolut vanligaste kommentaren från de som kommer hit är: "Det här har jag tänkt på länge".

Anders Larm berättar att många är duktiga på att förse sina katter och hundar med droppar, piller eller halsband mot fästingar, men de glömmer bort sig själva.

En av de som bestämt sig för att slå till på en första vaccinationsspruta just idag, är Kristina Herlitz från Fårö.

– Jag har letat efter annonser i tidningen, men hörde av en granne att de var här i dag. Mina barnbarn har vaccinerat sig och jag har tänkt att jag också skulle göra det länge. Nu är jag igång i alla fall.

Vaccinationsbussen kommer att fortsätta besöka platser på Gotland i ytterligare drygt en vecka.

Det är första gången en fästingvaccinationsbuss rullar på Gotland, säger Anders Larm.
Det är första gången en fästingvaccinationsbuss rullar på Gotland, säger Anders Larm.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!