Uppe i kontrollrummet på färjan Kajsa Stina bjuds det på anekdoter från tidigare somrar som fortfarande roar besättningen.
Som den gången då 25 motorcykelknuttar längst fram i fören ramlade omkull när besättningen råkade lägga till för hårt. Något som av förståeliga skäl inte uppskattades, berättar matros Lasse Dehlin, som varit på Fåröfärjan sedan sommaren 2017.
Eller de otaliga gånger då folk har sprungit av för att köpa glass och godis i kiosken i Broa och sedan missat färjan – med bilen kvar på däck.
– En gång när jag skulle stänga grinden så flög det fram en tjej som jag trodde hade fått en smäll. Jag tänkte ”åh nej, har jag gjort henne illa nu” för jag såg ju henne inte. Hon var som tur var oskadd men stod och pekade mot Broa. Då ser vi plötsligt en kille komma springandes med händerna fulla med glass och dryck. Han hade gått i land under lastningen, missat färjan och såklart fått med sig bilnycklarna men lämnat bilen kvar på däck, säger Lasse Dehlin.
Och fler historier blir det för varje sommar. Nu ser besättningen fram emot den kommande högsäsongen, där de har flera planer för hur de ska få trafiken att rulla på så smidigt som möjligt. Precis som förra sommaren kommer även en tredje färja, Vivi, sättas in i trafiken. Och snart kommer även Bodilla tillbaka efter att ha varit på varv i Oskarshamn.
– Vi har sedan 2022 fått sju veckors utökning av trafiken på mellansäsongerna maj och september. Då kör vi med två färjor istället för en. Sen sätter vi igång från midsommar och kör fram med tre färjor fram till 13 augusti, säger Thomas Nyman, sektionschef vid Fårösundsleden.
Hur ska ni göra för att minska köerna i sommar?
– När det blir högt tryck går vi i från turlistan och kör nonstop med alla tre färjor. Det skulle inte hjälpa att utöka med en fjärde färja utan tre färjor är optimalt för vad vi kan klara av. Annars hade det blivit flaskhals med lastning och lossning, då vi hade fått ligga och vänta på varandra, säger Thomas Nyman.
Nytt för förra sommaren var spärrfälten vid Bunge kyrka, som skulle göra det lättare att köra förbi färjekön för de boende i området.
– Det blev nog lite bättre med trafiken under förra sommaren. Planen är nu att vi även ska göra det på Fårösidan, så det är dessa bitar vi kommer jobba mer på så vi inte ska störa övrig trafik alltför mycket, säger Thomas Nyman.
Även bekymret med att det är fler som åker i förturskön än som har rätt till det, hoppas de få ordning på.
– Det man bryter mot är infart med motorfordon, men vad man kan få för konsekvenser är ju inte helt glasklart, men det finns ju ett bötessystem. Vi skulle däremot önska att det gjordes stickprov, för om folk vet att det förekommer och att det finns risk för att man råkar ut för det, så tror jag man blir mer försiktig, säger Thomas.
– Vi har inte heller någon rätt att gå i land och kolla om alla som står i förturskön har rätt att stå där, utan det är polisens uppgift, fyller Lasse i.
Det laddas alltså för högsäsong, men om det faktiskt kommer att bli så är osäkert. Med en minskad trafik under våren och dyrare resepriser till ön generellt finns farhågor om att det inte kommer bli lika högt tryck i sommar.
– Vi har faktiskt haft en minskning med 13 procent från januari fram till april. Det är svårt att säga hur sommaren kommer att bli, men jag tror att vi kommer tappa en del spontanresenärer som åker ner över en helg, för att det har blivit så dyrt att ta sig hit, säger Thomas Nyman.