Större kunskap ska stärka Gotlands motståndskraft

En större kunskap bland fler och ett närmare samarbete mellan Gotlands frivilligorganisationer ska göra ön mindre sårbar. "Vi bygger för det värsta", säger Anna Klintbom, representant för Starkare Gotland.

Grundläggande kartkunskap ingår i basutbildningen.

Grundläggande kartkunskap ingår i basutbildningen.

Foto: Privat

Fårö2023-10-26 12:41

2017 gav dåvarande regering länsstyrelsen och Försvarsmakten på Gotland i uppdrag att stärka totalförsvaret. En del i detta var återuppbyggandet av civilförsvaret och som en effekt av det skapades det unika projektet "Starkare Gotland". En "paraplyfunktion" där öns samtliga 14 aktiva frivilliga försvarsorganisationer (FFO) skulle samordnas för att samverka och utbilda. 

– Alla frivilliga försvarsorganisationer har en funktion i en kris eller ett krig och vi tänkte att det skulle vara bra att samla dessa. Om en kris uppstår så ska man inte behöva ringa 14 olika samtal utan nu finns det en väg in, säger Anna Klintbom som är Starkare Gotlands representant. 

En betydande del handlar om att utbilda personal för placering hos myndigheterna. Under helgen hölls en av basutbildningarna på Fårö – ett första steg till att bli en så kallad förstärkningsresurs som kan vara allt från kommunikatörer till röjningspersonal. 

– Vid en väldigt stor samhällsstörning så kan en del personal kallas in till Försvarsmakten. Samtidigt ska samhällsviktiga funktioner fungera ändå och då behövs extra resurser. 

Hon fortsätter:

– Det kan handla om en stabsassistent som först går allmänna basutbildningen och sen tar Lottakåren över och utbildar personen med riktad kunskap vidare till stabsassistent. När personen är klar placeras den hos en myndighet med behov som exempelvis Länsstyrelsen, säger Anna Klintbom. 

Alla är dock inte intresserade av att utbilda sig vidare efter basutbildningen som innehåller kunskap om bland annat livsmedel, kartläsning och hjärt- och lungräddning. Personerna som anmält sig har varit en väldigt blandad grupp. Både män och kvinnor i åldrarna 25 till 60 år, förklarar Anna Klintbom. 

– Oavsett så har vi ökat motståndskraften på ön eftersom vi skapat en större kunskap hos de här individerna. 

undefined
Anna Klintbom som till vardags är verksamhetschef på Röda Korset Gotland är representant för paraplyfunktionen Starkare Gotland där öns 14 aktiva frivilliga försvarsorganisationer ingår.

Typen av kris kan variera väldigt mycket. Det kan handla om allt från en invasion till den senaste insatsen, när man öppnade upp ICA Maxi Arena efter att ett tekniskt fel upptäckts på en Gotlandsfärja och resenärerna strandsattes. 

– Vi bygger för det värsta och sen kan man utnyttja resurserna på hela skalan. Civilförsvarets roll är att försöka stödja och se till att samhället fungerar som det ska även under en kris, säger Anna Klintbom. 

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som finansierar utbildningen bedömer att man skulle behöva hålla den fyra gånger per år för att tillgodose det beräknade behovet. Vid varje tillfälle finns sammanlagt 20 platser. 

– Alla kan göra en insats oavsett ålder och är välkomna att anmäla sig, säger Anna Klintbom. 

En av personerna som deltog under helgens basutbildning på Fårö är Marie Hurtig, 37, från Visby som genom sitt engagemang i Lottakåren hörde talas om utbildningen. 

– Jag blev nyfiken och ville ta del av den. Jag har som plan att gå in som stabsassistent mot hemvärnet och känner att all kunskap jag kan få är bra. I flera år har jag velat engagera mig i nåt för samhället men inte tagit steget men nu kände jag att verkligen ville det. 

Marie Hurtig som till vardags jobbar som verksamhetsutvecklare på Region Gotland berättar att kursen överträffade hennes förväntningar och att hon kommer att fortsätta sin utbildning inom Lottakåren. 

– Eftersom jag valt att gå den militära vägen så väntar en frivilligutbildning, alltså en typ av minilumpen på två veckor. Det blir nästa steg, säger hon. 

undefined
Marie Hurtig har valt att fortsätta sin utbildning inom Lottakåren. Siktet är inställt på att bli stabsassistent.

Frisören, Tina Hurtig, 57, är en annan gotlänning som tyckte att basutbildningen lät intressant och anmälde sig. Hon berättar att det oroliga omvärldsläget är ett av skälen till att hon gick helgkursen – men även den kollektiva aspekten.

– Det har blivit så mycket "jag" och "vad får jag personligen ut av saker och ting". Det känner jag att vi måste ändra på. Man kan göra så himla mycket mer om man är fler, säger hon. 

Tina Hurtig berättar att hon aldrig tidigare varit engagerad i någon frivilligorganisation men att hon efter helgen kommer att läsa mer om Lottakåren, Civilförvsarsförbundet och Försvarsutbildarna. Rollen som hemskyddsombud känns som en roll som skulle kunna passa. 

Hur ofta tänker du på kriser?

– Varje dag och det beror mycket på att jag följer nyheterna som rapporterar om hemskheter. Men jag känner mig inte rädd för det blir jag inte nyttigare av, säger hon. 

undefined
Björn Broman från Frivilliga Radio­organisationen undervisar i radiokommunikation och signalering bland annat. Tina Hurtig lyssnar intresserat.
Aktiva FFO:s på Gotland

Civilförsvarsförbundet

Försvarsutbildarna Gotland

Frivilliga Automobilkåren

Frivilliga Flygkåren

Frivilliga Motorcykelkåren Gotland

Frivilliga Radio­organisationen Gotland

Gotlands Bilkår

Gotlands Lottakår

Röda Korset Gotland

Sjövärnskåren Gotland

Svenska Blå Stjärnan

Svenska Brukshundsklubben

Svenska Pistolskytteförbundet

Svenska Skyttesportförbundet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!