Diskussionerna handlar om saker som otydlig skyltning och heldragna linjer men framför allt om förtursrätten, vilka som får lov att ställa sig i förturskön och vilka som gör det ändå, medvetet eller omedvetet.
Thomas Nyman på Trafikverket är chef över Fårösundsleden. Han bekräftar det som många har på känn.
– Nej, det fungerar inte optimalt. Många ställer sig där medvetet och chansar. Ibland är förturskön nästan lika lång som den vanliga kön här ute och det är framför allt bofasta Fåröbor som drabbas.
Förtursrätten kan kortfattat förklaras som ett sätt att under brinnande högsäsong underlätta resandet för de som är bofasta på Fårö, men även för bofasta på Gotland som behöver ta sig till Fårö för att jobba.
Thomas Nyman berättar att när Trafikverket själva gjort enkäter så har det visat sig att ungefär 20 procent av alla som står i förturskön egentligen inte har rätt att göra det.
– Vissa kör ur kön och ställer sig längst bak, andra står kvar, förklarar han.
Samtidigt är det i princip omöjligt för Trafikverket att göra något åt det faktum att vissa medvetet väljer att slinka före.
– Det är polisen som är tillsynsmyndighet, vi har tyvärr inte ens rätt att kontrollera förturen hos oss, säger Tomas Nyman och fortsätter:
– Vi har försökt i flera år att få polisen att åtminstone göra stickprover ibland så att man vet att det kan hända, men det finns inte riktigt viljan, upplever jag, att kontrollera den där kön.
Lokalområdespolischef Emil Eisersjö har inte nåtts av Trafikverkets önskan när Helagotland ringer upp.
– Jag känner inte till att vi har fått en sån förfrågan men det kan ha stannat längre ned, säger han och förklarar att polisen gör regelbundna trafikkontroller i Fårösund med omnejd. Att göra en riktad insats mot just förseelser i färjekön är däremot en fråga om att fördela och använda de polisiära resurserna som finns på Gotland under högsäsongen på bästa sätt.
– Jag utesluter det inte men jag kan inte heller garantera att det blir så, förklarar han.
Emil Eisersjö uppmanar alla att följa de regler och skyltar som finns på plats för att underlätta framkomlighet för boende eller arbetande på Fårö men också för polis eller räddningstjänst som ibland måste komma fram snabbt.
Thomas Nyman vid trafikverket är medveten om diskussionerna som blossar upp varje sommar och har full förståelse för att de som har rätt till förturen blir irriterade när den missbrukas.
– Ett par gånger per år händer det att man ser någon som står och skriker, berättar han.
Men det är inte alla som medvetet försöker tränga sig före. Många utländska turister hamnar i förturskön av misstag och byråkratiska skäl gör att det är svårt att guida dem rätt.
– Jag har efterlyst skyltar på engelska men trafikskyltar i Sverige måste vara skrivna på svenska. Det är en ganska komplex vägsträcka med totalt fyra filer och det är lätt att hamna fel, säger han.
En annan sak som diskuterats i sociala medier är den heldragna linje som löper längs med de olika filerna, något som vissa menar försvårar möjligheten att byta fil om man väl skulle upptäcka att man hamnat i fel. Thomas Nyman säger att han är medveten om detta och att han lagt en beställning för att byta ut de heldragna linjerna mot streckade.