Han har all anledning att fira, för under torsdagen kom beslutet: Länsstyrelsen beviljar strandskyddsdispens för den populära krogen vid Sudersand. I praktiken innebär det att verksamheten kan fortsätta.
– Vi har gått och våndats över det här länge, så beslutet blir en jättelättnad för oss, säger Pelle Svedjer till GT kort efter länsstyrelsens besked.
Men han har inte fått sin vilja igenom på alla punkter. Sudersannas hade ansökt om dispens redan från 15 april; dessutom önskade man att delar av anläggningen kunde få stå kvar året om.
Det blev nej till båda önskemålen. "Mellan 1 oktober och 14 maj ska området vara helt fritt från fasta konstruktioner och annan utrustning som tillhör verksamheten", slår länsstyrelsen fast.
– Vi fick kompromissa kring vissa saker. Men det är helt okej. Det kommer att leda till lite praktiskt fix, men det löser vi. Så jag tycker att det är bra beslut länsstyrelsen fattat, säger Pelle Svedjer.
När det blev känt att Sudersannas eventuellt låg pyrt till slöt en enig politkerkår och ett enat näringsliv upp bakom Pelle Svedjer.
– Jag är väl lite blyg av mig, så det blev kanske lite jobbigt att få så mycket uppmärksamhet. Samtidigt har detta stöd betytt oerhört mycket för mig. Det visar hur omtyckt Sudersannas är, säger krögaren.
Han tycker att det är glädjande att länsstyrelsen tagit till sig av synpunkterna som framförts i tidningsspalterna.
Men enligt länsråd Peter Molin har uppmärksamheten i media inte bidragit till beslutet.
– Nej, alltså det låter väl lite fult att säga det: Att det inte spelar någon roll. Självklart tar vi i någon mening intryck av till exempel den namninsamling som presenterats. Men för oss gäller det att hålla huvudet kallt och fatta genomtänkta beslut i enlighet med de regler som finns. Vad gäller Sudersannas konstaterar vi att det handlar om en yta på 20x20 meter på en tre kilometer lång strand. Det påverkar alltså inte strandens tillgänglighet nämnvärt, säger han.
Dispensen sträcker sig tre år framåt i tiden.
– Strandskyddsutredningen överlämnades nyligen till regeringen och här på Gotland antogs nyligen den nya regionala utvecklingsstrategin. Detta, och en del annat, kan bli viktigt för hur frågan bedöms i framtiden. Därför tänker vi att tre år är en ganska lagom tidsrymd, säger Peter Molin.