För ganska precis ett år sedan kom beskedet att Länsstyrelsen på Gotland avslog Sudersannas ansökan om dispens från strandskyddsreglerna. Myndigheten motiverade sitt beslut med "allmänrättslig tillgång till strandområdet väger tyngre än det enskilda intresset". Man menade även att den aktuella verksamheten för sin funktion "inte behöver ligga inom strandskyddat område".
Länsstyrelsens beslut fick Pelle och Birgitta Svedjer, som drivit serveringen på Sudersand i elva år, att bestämma sig för att lägga ned Sudersannas.
– Det här beslutet är spiken i kistan för Sudersannas. Det kommer inte att existera i den tappning som det har varit, och namnet Sudersannas går också i graven, sade Pelle Svedjer till Helagotland den 6 december.
Några månader senare, i februari i år, meddelade Svedjers att de till viss del tänkt om, och under sommaren 2024 drev paret en glasskiosk på platsen där Sudersannas tidigare legat.
Pelle Svedjer var dock redan från början öppen med att glasskiosken endast var en nödlösning där "man gjorde det bästa av situationen", och nu meddelar han att han och Birgitta gör ett nytt försök med att återuppliva Sudersannas. I förra veckan skickade man in en ny ansökan om strandskyddsdispens.
– Det var inte samma sak att driva en glasskiosk, och man märkte att folk var så jäkla besvikna när de kom ner till stranden i somras. För gästernas skull och för Fårös skull har vi därför bestämt oss för att skicka in en ny ansökan, säger Pelle Svedjer.
Han berättar att man, "med tanke på hur utfallet blev", borde ha kopplat in en jurist vid förra ansökan. Det har man därför gjort nu, och den som ska hjälpa Pelle och Birgitta Svedjer är stjärnadvokaten, tidigare justitieministern och sommar-fåröbon Thomas Bodström.
– Den förra ansökan var inte perfekt, så i den nya har vi försökt att utveckla argumenten till varför man ska få dispens. Där trycker vi på det stora allmänintresset och hur viktigt verksamheten är för näringslivet på Fårö och för turismen. Vi är även tydligare vad verksamheten består i, och att man inte på något sätt hindrar någon från att nyttja stranden, säger Thomas Bodström.
Vad är det som gör att du valt att engagera dig i det här?
– För att det här engagerar hela Fårö, och jag tycker att det är viktigt att Fårö är en levande plats med ordentlig näringsverksamhet, samtidigt som man ska bevara naturen som är fantastisk. När jag växte upp så fanns det flera verksamheter på Sudersand, men nu är det koncentrerat till en enda plats, vilket jag tycker är bra.
I beslutet som fattades för ett år sedan så hänvisade länsstyrelsen till en dom i mark- och miljödomstolen som gällde ett strandskyddsärende i Stockholms skärgård. Där handlade det om en verksamhet som byggt ut en träaltan, och länsstyrelsen menade att den domen var vägledande även i fallet med Sudersannas. Detta är något som Thomas Bodström menar är felaktigt.
– Det rättsfall som länsstyrelsen hänvisat till är helt annorlunda mot Sudersannas ärende, det tycker jag är viktigt att poängtera.
Något annat som Bodström vill lyfta fram som ett viktigt argument till varför Sudersannas bör få strandskyddsdispens är att Region Gotland under en längre tid arbetat med en ny översiktsplan för Gotland. I den vill man göra Tofta och Sudersand till så kallade LIS-områden, där LIS står för landsbygdsutveckling i strandnära lägen. I ett sådant område är alltså viss exploatering kan vara möjlig.
– De gotländska politikerna är till stor del eniga om att göra Sudersand till ett LIS-område. Det finns en stark demokratisk förankring över partigränserna, vilket jag ser som något positivt. Just detta är, tillsammans med våra andra argument, en viktig del i den nya ansökan.
Nu återstår att se hur Länsstyrelsen på Gotland ställer sig till Sudersannas nya ansökan om strandskyddsdispens. Thomas Bodström säger att han har stora förhoppningar om ett positivt besked, något som även Pelle Svedjer skriver under på.
– Hoppets låga brinner ändå. Vi vill göra ett allvarligt försök till, och så får vi se var vi hamnar, säger han.