Tidningsbudet blev strandsatt på Fårö i över ett dygn

Tidningsbudet Cecilia Mårtensson tog färjan till Fårö – och där blev hon kvar. Först ett drygt dygn senare kunde hon ta sig åter över sundet. Hon var en av flera som strandsattes denna historiska dag.

Cecilia Mårtensson kör varje natt sin tidningsutdelarrunda på Fårö. 02-färjan till Broa, i regel 05 tillbaka. Så inte i torsdags morse, hon blev kvar i över ett dygn sedan färjorna hindrades av stormen. Tack och lov hade hon massor av korsord som förströelse.

Cecilia Mårtensson kör varje natt sin tidningsutdelarrunda på Fårö. 02-färjan till Broa, i regel 05 tillbaka. Så inte i torsdags morse, hon blev kvar i över ett dygn sedan färjorna hindrades av stormen. Tack och lov hade hon massor av korsord som förströelse.

Foto: Malin Stenström och Claudio Bresciani/TT

Fårö2022-01-22 08:08

Det blev ett särdeles äventyr för tidningsbudet Cecilia Mårtensson från Slite. I över ett dygn blev hon strandsatt på Fårö sedan stormen omöjliggjorde färjetrafik på Fårösundsleden.

Största delen av tiden fördrev hon vid färjeläget vid Broa, närd av hoppet om bättre tider.

I alla fall om lugnare sjö och vänare vind.

– Jag kom tillbaka efter min runda för att ta färjan vid 05, men då var turerna redan inställda. Sedan satt jag där och väntade och hoppades de skulle komma igång, berättar Cecilia på fredagsmorgonen sedan hon till slut kommit hem.

Många uppmärksammade henne där hon satt, ”tidningsbudet vid Broa” blev omskrivet i sociala medier och vänliga förbipasserande själar bjöd henne på fika.

Timme efter timme gick, dock aldrig någon färja. Endast några provturer utan passagerare, men i 31 sekundmeter var det omöjligt att lägga till.

Så hur länge väntade du?

– Jag satt där till klockan två, då började det bli kallt om fötterna.

Nästan tio timmar i en bil?

– Ja, men jag hade ju tidningar, GT, GA och Annonsbladet. Jag löste alla korsord och sudoku. Så det gick rätt bra ändå, skrattar hon.

undefined
Fåröfärjan var ur trafik på grund av vädret i över ett dygn. Ingen kan påminna sig att det någonsin hänt tidigare.

När hon till slut givit upp fick Cecilia mat och värme hos Fia Lundberg som driver Fårö islandshästar. Ytterligare ett försök att komma med färjan gjordes vid sex på kvällen, då hade en provtur aviserats.

Inte heller denna gick att genomföra, först med 07-färjan på fredagsmorgonen kunde Cecilia Mårtensson ta sig över sundet, efter att ha övernattat hos islandshästarna.

På fredagen kom inga tidningar till Fårö, med på lördagen lär Cecilia och hennes kollegor vara igång igen.

För hennes del uppstigning 00.30, därefter tar hon 02-turen till Broa sedan hon plockat upp tidningsbuntarna i Fårösund. Sedan får hon, den här gången, dela ut avisor med sig själv på förstasidan.

I alla väder har hon kämpat under sina tre, fyra år som bud. Sex morgnar i veckan.

– Men så här strandsatt har jag aldrig blivit förr, säger hon.

undefined
Cecilia Mårtensson poängterar att hon ändå är glad att färjan inte gick när vinden låg på så hårt som den gjorde.

Cecilia Mårtensson var inte ensam om att bli avskuren från hemmet eller kanske jobbet, på vilken sida sundet de än ligger. 

Mia Blomdahl flyttade efter 20 år i Fårösund tillbaka hem till Fårö den 4 december i fjol. Men natten mot torsdagen tog hon sig inte hem till Svens, nära kyrkan.

Arbetet utgår från Visby och hon brukar ta 04-färjan hem. Det vet färjefolket, hon känner dem väl, både pappa och farfar har kört de gula fartygen.

– Jag var enda passagerare, men de lyckades inte lägga till. Det är ju inte bara vindstyrkan utan även vindriktning och avdrift som påverkar. Så vi fick vända tillbaka.

Nu gick det knappast någon nöd på Mia. Efter så många år i samhället är vännerna många. Hon övernattade hos sin svägerska och tog 06-färjan till Fårö ett dygn senare.

undefined
På lördagen är Cecilia Mårtensson tillbaka på Fårö för att dela ut tidningar – den här gången med sitt eget ansikte på förstasidan.

”Så strandsatt har jag aldrig blivit förr” sade Cecilia Mårtensson tidigare i artikeln.

Nej, frågan är om Fårö någonsin varit utan förbindelse med storön under så lång tid sedan färjorna började gå?

Leden fick sin första motorfärja 1910 och den första som kunde transportera fordon 1921.

Någon inställd tur emellanåt och lite förskjutningar, visst – men över ett dygn!?

Den färjepersonal GT varit i kontakt med kan inte minnas att det tidigare hänt, inte heller äldre Fåröbor som dammat av gamla hågkomster.

Så vi konstaterar väl helt enkelt att torsdagen den 20 januari 2022 blev en historisk dag runt sundet.

Kajsa-Stina och Bodilla

Kajsa-Stina, eller Kajsa Kristina Häglund (1831-1900), bodde vid gamla färjeläget i Fårösund, nära marinan, och rodde under slutet av 1800-talet resenärer över sundet.

Bodilla Jacobsdotter (1765-1844), också känd som Båta-Bol, föddes vid gården Båta och gick sin egen väg genom livet. Hon var enda kvinna som fiskade vid Helgumannen, sju kilometer hemifrån. Däremellan bar hon nät och garn och hon seglade till Visby för att sälja sin fisk.

Båda har givit namn åt färjor som trafikerar sundet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!