Genom att bevilja Fårökrogen Sudersannas strandskyddsdispens har länsstyrelsen fattat ett olagligt beslut, anser den advokat som företräder föreningen Strandskyddarna. Kritiken får dessvärre stå oemotsagd för stunden.
Peter Molin, länsråd och den person som fällde avgörandet när beslutet om dispens klubbades igenom, har endast följande kommentar i dagsläget:
– Beslut enligt miljöbalken som överklagats vinner laga kraft först när en högre instans avkunnat dom. Som vi ser det har han (krögaren Pelle Svedjer) tidigare beviljade dispenser som han kan använda om han vill. Men de är inte i den form och omfattning som i det beslut som överklagats. Eftersom vi i och med överklagandet är skiljda från ärendet och det ligger hos Mark- och miljödomstolen, så får man rikta eventuella frågor dit, säger han.
Men hur tydliga är reglerna när beslut om dispens fattas? Finns det tolkningsutrymme?
– När vi tog ställning till det här ärendet vägde vi in olika intressen, bland annat hur mycket det rörliga friluftslivet skulle hindras av verksamheten i fråga. Så jo, det finns ett tolkningsutrymme där.
Mer än så vill Peter Molin alltså inte säga. Men Eva Nypelius (C), regionstyrelsens ordförande, kommenterar "mer än gärna" händelseutvecklingen de senaste dagarna.
– Jag tycker att det här är ganska bedrövligt, att man i sista minuten slänger in ett överklagande på det här viset. Och att det är en förening med 140 medlemmar, merparten av dem bosatta utanför ön, som gör det ... Det känns också mycket märkligt, säger hon.
Eva Nypelius menar att historien reser en viktig principfråga, fast inte samma som Strandskyddarna vill få prövad.
– Här behöver vi fundera på principerna kring vem som har rätt att yttra sig i olika ärenden, vem kan vara sakägare och överklaga. Jag är mån om de rättigheterna, men i det här fallet, där en liten förening med begränsad Gotlandsförankring kan stoppa en så uppskattad och etablerad verksamhet, här kan man verkligen fråga sig: Ska de ha verkligen rätt att överklaga lite vad som helst?
Eva Nypelius motståndare på andra sidan blockgränsen, oppositionsrådet Meit Fohlin (S), ställer även hon sig frågande till Strandskyddarnas agerande.
– Jag tycker det att det är oerhört tråkigt. Det är förstås väldigt viktigt värna allmänhetens tillgång till oexploaterade stränder, något som vi faktiskt har gott om på Gotland. Men det är också viktigt att hitta lösningar där olika stränder kan locka med olika saker. På en strand kan det finnas en servering, lite längre bort helt orörd natur. Den mixen sätter vi ett högt värde på, och jag tror att de flesta kan känna sig trygga i att vi förmår upprätthålla den balansen. Därför är det här överklagandet olyckligt, säger hon.
En ny strandskyddsutredning presenterades nyligen för regeringen. Vilka konsekvenser detta kommer att få för Gotland, och om det aktuella ärendet hade behandlats annorlunda om förslagen blev verklighet, är svårt att veta.
– Jag välkomnar i alla fall utredningen. Den kan nog räta ut en del frågetecken. När Sudersannas beviljades dispens krävdes en utslagsröst, så uppenbarligen finns det gråzoner där vi inte riktigt vet vad som gäller. Om utredningen kan bidra till att förtydliga reglerna vet jag inte, men det vore vällovligt och behövligt, säger Meit Fohlin.