"Tror det handlar om okunskap och ibland nonchalans"

Efter upptäckten av de nedklottrade raukarna på Fårö ska länsstyrelsen nu undersöka hur de kan rengöra dem utan att lämna något avtryck. För polisens del kan det dock bli svårt att hitta förövarna.

Daniel Nygren, naturvårdsförvaltare på länsstyrelsen, tror att de kommer att lyckas få bort klottret utan att raukarna påverkas.

Daniel Nygren, naturvårdsförvaltare på länsstyrelsen, tror att de kommer att lyckas få bort klottret utan att raukarna påverkas.

Foto: Åsa Sveds/arkiv

Fårö2020-06-23 15:40

Det var på måndagen som en semestrande familj upptäckte att flera raukar i Gamla hamn hade blivit vandaliserade. När länsstyrelsens naturvårdsförvaltare Daniel Nygren fick höra om skadegörelsen blev han både förvånad och upprörd. 

– Det är inte vanligt att någon klottrar på raukar. Vi tycker att det är olyckligt och ser allvarligt på det, säger han.

Samtidigt framhäver Daniel Nygren att detta högst troligt inte kommer att leda till någon vidare skada på raukarna.

– Vi ska ta bort klottret men vi vet ännu inte med vilken metod, men det kommer inte att innebära någon skada för rauken. Jag vill sätta det i perspektiv med terrängkörningen som inträffar året om och som lämnar spår som aldrig går bort, säger han. 

Hur gör länsstyrelsen för att skydda naturreservaten?

– Klotter tror jag att vi aldrig kommer att kunna komma åt. Det vi kan göra är att informera, vilket vi gör via foldrar och på båtarna. Vi sätter också upp fysiska hinder för i många fall är det det enda som hjälper mot exempelvis terrängkörning. Sedan finns det ju de som till och med lyfter bort fysiska hinder även om det bara är en på tusen som gör det. Men den skadan som terrängkörningen lämnar drabbar ju alla. 

Varför tror du att folk inte följer reglerna?

– Jag tror att det handlar om okunskap, men i vissa fall även nonchalans. Överlag fungerar det väldigt bra i naturreservaten. Det är sällan någon nedskräpning eller skadegörelse. Men i områden med ett högre besökstryck finns det ett ökat slitage och även många personer med olika förståelse för naturen, säger Daniel Nygren.

En anmälan om skadegörelse kommer att upprättas under tisdagen men för polisens del kan det bli svårt att hitta förövarna.

– Det brukar vara ganska besvärligt med sådana fall. Det krävs ofta att någon har sett personerna, säger Christian Molin, utredare vid polisen på Gotland.

Kan man inte spåra taggarna på något sätt?

– Jo, men man ska ändå påvisa vem som har skrivit. Samma taggar kan skrivas på flera ställen och även om vissa taggar är kopplade till personer finns det ändå möjlighet att någon annan skriver din tagg.

Det ska ha funnits ölburkar på platsen, skulle man kunna kolla fingeravtryck på dem?

– Det är samma sak där. Även om ditt fingeravtryck finns på ölburken så kan det bli svårt att bevisa att det var du som gjorde taggen.

Karta: Gamla Hamn Naturreservat (Raukområde)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!