Fokus på förbättrad färjetrafik till Fårö

Trafikverket och regionen fortsätter samarbetet om förbindelsen till Fårö. Förbättrad färjetrafik är i fokus.

En fast förbindelse över sundet har diskuterats i hundra år. Nu är Trafikverket och Region Gotland överens om att satsa på färjorna. En arbetsgrupp ska se hur trafiken kan utvecklas.

En fast förbindelse över sundet har diskuterats i hundra år. Nu är Trafikverket och Region Gotland överens om att satsa på färjorna. En arbetsgrupp ska se hur trafiken kan utvecklas.

Foto: Gunnar Britse/arkiv

Fårö2021-10-02 01:05

Inför en fullsatt bygdegård på Fårö presenterade Trafikverket i maj 2013 utredningen om en fast förbindelse. Frågan har därefter i flera år bollats fram och tillbaka mellan Trafikverket och Region Gotland.

2019 satte Trafikverket ner foten och klargjorde att staten inte är beredd att satsa mer än 650 miljoner kronor på en bro. Kostnader därutöver måste regionen svara för, och de kunde bli flera hundra miljoner för planläggning och andra kringkostnader. Regionen svarade att inriktningsbeslutet var oacceptabelt, och påpekade att en bro behövs för Fåröbornas trygghet, service och utveckling av näringslivet.

Regionfullmäktige beslutade i februari i år att diskussionen med Trafikverket skulle fortsätta med målet att förbättra färjetrafiken. Nya kontakter togs som skulle leda fram till en gemensam avsiktsförklaring. Nu är den klar. Det gemensamma arbetet framöver har två punkter, att utveckla färjetrafiken och förbättra trafiksäkerheten på Fårö. En fast förbindelse nämns också, men är en fråga som drivs vidare inom Region Gotland.

En arbetsgrupp med representanter för Trafikverket och Region Gotland har tillsatts för att se över färjetrafiken.

– Vi har inte haft vårt första möte ännu. Det blir förmodligen inte förrän i november, säger Paula Kviman som är regional samhällsplanerare vid Trafikverket och sammankallande för gruppen.

Gruppen kommer bland annat att följa upp hur trafiken fungerat den senaste tiden. Den här sommaren har det rapporterats om rekordlånga köer.

Målet för det gemensamma arbetet är att enas om vilka behov som finns för färjetrafiken och hur den kan utvecklas. Från Region Gotland kommer samhällsplaneraren Lena Johansson och enhetschefen Anna Wejde att leda arbetet för regionens del. Även landsbygdsstrateg och besöknäringsstrateg förväntas ingå.

I planeringen av den framtida färjetrafiken måste hänsyn tas till Trafikverkets arbete med att göra färjorna klimatneutrala. För att trafiken ska bli fossilfri till 2045 planerar Trafikverket att satsa 3,3 miljarder kronor på 20 nya färjor, och över en miljard på att konvertera befintliga färjor till alternativa bränslen.

Enligt planerna får Fårösundslinjen en elladdhybrid-färja 2027. Den andra färjan konverteras 2033, och byts ut mot en ny 2036. Trafikverkets färjerederi räknar med att de båda färjorna ska ta 60 bilar, vilket ökar kapaciteten med 50 procent. Med den kapacitetsökningen behövs, enligt Trafikverket, ingen tredje färja sommartid.

Oaktat valet av förbindelse förväntas trafikmängden på Fårö att öka. Det finns behov av att förbättra trafiksäkerheten. Trafikverket har sedan tidigare planerat att utreda olika åtgärder, men har avvaktat i väntan på beslut om vilken typ av förbindelse som är aktuell. Nu kan utredningen ”Följdinvesteringar Fårö” sjösättas.

Några tänkbara investeringar har redan aktualiserats, som en cykelled mellan Broa och Ekeviken via Sudersand. Förbättrade parkeringsmöjligheter vid bland annat Ekeviken, Norsta Auren och Sudersand har också diskuterats.

Uppgifter saknas om hur mycket pengar som finns till förbättringar. De 650 miljoner kronor som kunde bekosta en bro finns inte tillgängliga, eftersom den investeringen skulle finansieras med avvecklad färjetrafik.

En bro är fortfarande en prioriterad fråga för regionen, som ser det som en samhällsekonomiskt lönsam satsning. I arbetet med en fast förbindelse lämnade Region Gotland i maj en skrivelse till infrastrukturminister Tomas Eneroth.

Många förslag om bro

Frågan om bro till Fårö har varit återkommande.

1920-tal. När järnvägen dras norrut diskuteras en bro.

1974, 1978, 1981, 1983, 1993, 1994 och 2011. Sju gånger har gotländska riksdagsledamöter tagit upp en bro i riksdagsmotioner.

1996. Dåvarande Vägverket utredde och kom fram till att en bro är samhällsekonomiskt lönsam. Planerna stupade på att Fåröborna sade nej i en ”folkomröstning”. 

2005. Vägverket utreder och konstaterar återigen att en bro lönar sig.

2013. Trafikverkets utredning är klar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!