Det var en högtidlig stund när Ulrika Pontén i går överlämnade en mycket tjock bok till Agneta Söderdahl, ordförande för Fårös hembygdsförening. Boken heter "Beskrivning över Fårö socken" och består av mer än 500 maskinskrivna sidor som illustrerats med
foton, handritade kartor, teckningar och akvareller. Det är en unik bok, för den finns bara i detta enda läderband.
- Det känns som att få föra tillbaka en skatt, tyckte Ulrika Pontén, som fungerar som sammankopplande länk och sändebud i den här historien.
Skomakarjanne
"Beskrivning över Fårö socken" bygger på berättelser och fakta om Fårö som samlades in av gymnasisten Folke Lövgren på 1920-talet.
Han gick på Södra Latin i Stockholm och åkte sommaren 1926 till Gotland för att studera gotländska kyrkor och kyrko-konst tillsammans med sin bästa vän. När de skulle slå upp sitt tält på en Fåröstrand mötte de skomakaren Axel Olsson. Han öppnade sitt hem, lät grytan koka upp på eldstaden och bjöd på en middag med potatis och färska flundror.
Axel Olsson tog med pojkarna till sin pappa Johan, "Skomakarjanne" vid Olstorp. Dit återvände de sedan, sommar efter sommar, för att bo och höra berättelser från förr.
Boken blev kvar
Folke började på lärarseminariet i Strängnäs. Där fick man högsta betyg i geografi om man skrev en hembygdsbeskrivning. Folke, som själv vuxit upp på Hornsgatan på Söder, valde att berätta om Fårö.
Det blev ett gediget
arbete som tog upp allt från geologi och historia och växter och djur, till gamla ordspråk och gåtor och sånger och sägner.
Folke Lövgren blev folkskollärare i Stockholm och åren gick, men boken om Fårö hade han kvar i sina gömmor. Den fick också följa med när han flyttade till Nyköping.
Fårömöte
I Nyköping strålade Folke samman med Ulrika Pontén, som jobbar i hemtjänsten. Ulrikas mamma Barbro kom från Fårö och därför hade Ulrika tillbringat barndoms somrar där. I flera perioder har Ulrika också bott på Fårö året om.
En gång, när Ulrika hade köpt persikor till Folke, berättade hon om den fruktbil som körde runt på Fårö på somrarna. "På Fårö", sa Folke, "där bodde ju jag på 20-
talet" och snart stod det klart att de hade rört sig i samma trakter omkring Mölnor.
- Sedan har vi bara pratat Fårö. Folke blev så rörd över att få träffa en person som kunde prata fårömål och sjunga sånger från Fårö, berättar Ulrika.
Till den här sommaren fick Ulrika Pontén ett uppdrag från Folke Lövgren.
Han, som i dag är 102 år och som har svårt att ta sig till Gotland, ville att Ulrika skulle överlämna hans bok om Fårö till hembygdsföreningen.
Med i telefon
Vid överlämnandet var Folke med en stund, via högtalartelefon från Nyköping.
- Det är klart det är roligt att min bok kommer till Fårö. Det är där den hör hemma, säger han.
Agneta Söderdahl är imponerad över gåvan. I går kväll visade hon upp den unika Fåröboken för hembygdsföreningens styrelsemöte och de ska tillsammans tänka ut hur den ska kunna visas upp för bygden.