Louice Möllerström står utanför sin arbetsplats Bungemuseet och tittar på vägen. Klockan har precis slagit 10 och kön till Fåröfärjan sträcker sig redan långt förbi museet. Förvisso är det ingen ovanlig syn under sommaren, men det är första gången i år som Louice Möllerström ser ett så stort antal bilar som väntar.
– Fårö är jättefint och jag har åkt dit dagligen. Men det är inte värt att sitta i den här kön för att komma över. Det finns så mycket fint på andra ställen, säger hon.
För de som arbetar precis vid vägen är det svårt att inte påverkas av trafiken, och när Louice Möllerström ska ner till Fårösund brukar hon ta bakvägen. Detta för att så gott det går undvika den ringlande kön.
– Man är alltid rädd att någon ska slå upp bildörren. Tidigare i dag var det påväg att bli en olycka här, säger hon och pekar på övergångsstället som går mellan museet och kaféet på andra sidan vägen.
Några personer skulle då gå över men eftersom kön täckte sikten såg de inte att en bil kom från andra hållet. Som tur var klarade sig alla bra.
– Bilisterna borde chilla lite. De har semester så ta det lugnt, säger Louice Möllerström.
En av de som sitter i kön är norske Martin Holdersen som har åkt till Gotland tillsammans med sina vänner från Umeå. Värmen har fått dem att öppna vanens alla dörrar. Att det skulle kunna bli en lång väntan för att komma över till Fårö var de beredda på.
– Vi visste om det innan. Men vi får se om det är värt det. Det är första gången vi är här, säger Martin Holdersen medan bilen sakta kryper framåt.
Under högsommarveckorna i juli och augusti är det dagligen runt 5 000 bilar som åker mellan Fårö och Fårösund. Sedan tre år tillbaka kör man sträckan med tre färjor, vilket har bidragit till kortare kötid. Men fortfarande kan det vara så att man får vänta upp emot en timma vissa dagar berättar skepparen Bertil Pettersson.
– Det är sommar så det ska vara kö. De har tid att vänta för de har ju semester, säger han skämtsamt medan han styr färjan över sundet.
Hans tips om man vill försöka att undvika de värsta köerna är att åka tidigt på morgonen eller senare på dagen. Redan efter klockan 15 menar han att det brukar lugna ner sig om man ska åka ut till Fårö.
Så gjorde norrlänningarna Peter Sandbäck och Sam Martinsson. De åkte ut till Fårö på onsdagskvällen och när Helagotland.se:s reporter hittar dem på torsdagseftermiddagen sitter de i sin mintgröna bubbla från 60-talet på väg tillbaka till Fårösund.
– Det var ingen kö alls när vi åkte igår. Och inte nu heller, berättar de glatt.
Även de är på Gotland för första gången och än så länge är de nöjda med vistelsen.
– Fårö var finast hittills. Fiskelägret gillade vi, säger Sam Martinsson.
Att slippa lång väntetid är nog de flestas mål och några andra som har ett bra trick för att slippa köa är stockholmarna Olle och Åsa Rune. De står med en varsin cykel längst fram på färjan. Hela familjen brukar åka till Gotland årligen och en tur till Fårö är nästintill obligatorisk. Gärna med just cykel.
– Det är helt fantastiska cykelvägar. Kan man cykla så gör det och ett hett tips är att inte köra på bilvägarna utan längs stränderna, säger Åsa Rune.
På andra sidan färjan står gotlänningen, och numera stockholmsbon, Peter Wattvin och tittar över relingen. Tillsammans med sin partner lämnade han Kappelshamn strax efter klockan 09 på torsdagsmorgonen och de fick vänta i ungefär en timma innan de kunde köra på färjan. Men det tycker Peter Wattvin att det är värt och han vet hur man kan fördriva tiden i kön.
– Det är enda gången vi åker till Fårö i år. Jag brukar läsa böcker eller passa på att svara på mejl, säger han.