Nedläggningshotet väcker känslostorm

Två dagar före julafton fick de 63 asylsökande som bor på Boot Hostel i Fårösund besked av Migrationsverket att de måste flytta. Nya uppgifter tyder nu på att boendet helt och hållet kommer att stängas i början av januari.

Allt talar för att asylboendet i Fårösund läggs ner efter årsskiftet och att de boende tvingas flytta. Drygt ett år efter att de flyttade in.

Allt talar för att asylboendet i Fårösund läggs ner efter årsskiftet och att de boende tvingas flytta. Drygt ett år efter att de flyttade in.

Foto: Tommy Söderlund

FÅRÖSUND (gt)2016-12-30 05:00

Lisa Blochmann, nätverket Tillsammans på norr, är en av många som har tagit emot informationen med bestörtning.

– Det är inhumant och vi kommer inte att acceptera detta, säger hon.

Vad vet ni i dagsläget om situationen?

– Vi vet att det är en buss beställd till Fårösund som ska transportera de boende till färjan och vi vet att det är morgonbåten 5 januari som de ska med.

Lisa Blochmann menar att Migrationsverkets beslut att flytta de boende, förutom att det är inhumant, även strider mot barnkonventionen.

– Det här handlar om familjer som har bott i Fårösund i drygt ett år, som har integrerats i samhället, som har fått vänner och som har lärt sig språket. Många har till och med praktikplatser. Migrationsverket borde verkligen backa och låta dessa människor bo kvar där de trivs och känner sig trygga, säger Lisa Blochmann.

Tillsammans på norr har jobbat hårt för att integrera de asylsökande i Fårösund och Johan Serck, aktiv i nätverket, menar att Migrationsverkets strategi är tydlig.

– Jag vet att det var en besiktning inbokad, men att den ställdes in. Migrationsverket förhalar och min känsla är att avsikten är att boendet ska tömmas och sedan stängas. Det är obegripligt det som sker, säger han.

Mattias Hellström, regionchef för Jokarjo AB, bolaget som står för driften av asylboendet, är av samma åsikt.

– Jag kan inte tolka det här på annat sätt än att Migrationsverket mörkar och inte talar klarspråk. Eftersom de asylsökande måste flytta innan besiktningen är gjord tyder allt på att Migrationsverket då kommer att hänvisa till att boendet står tomt och att det därmed inte finns något behov av en fortsatt drift. Då kommer de att lägga ner boendet, säger Mattias Hellström.

Jokarjo AB har hela tiden räknat med att fortsätta verksamheten och har investerat en betydande summa för att möta Migrationsverkets krav.

– Det här är väldigt tråkigt. Vi är redo för besiktningen och har hela tiden räknat med att vi ska köra vidare. Nu blir det med all sannolikhet inte så och det är mycket olyckligt, främst för de som bor där i dag och som måste flytta, säger Mattias Hellström.

Region Gotlands integrationsstrateg, Cecilia Krook, anser även hon att det som sker är olyckligt.

– Jag kan verkligen förstå att många blir upprörda. Det har fungerat jättebra i Fårösund och volontärerna har gjort stora insatser, säger hon och fortsätter:

– Vi har vetat om förutsättningarna med avtalens längd, men att det drabbar de asylsökandes familjer och barn, som nu rycks upp igen, det är inte bra.

Gotlands Tidningar har under två dagar, utan resultat, sökt Migrationsverket för att få svar på varför denna flytt anses nödvändig.

Flyktingströmmen

Under flyktingvågen 2015 sökte nästan 163 000 människor asyl i Sverige. I år är siffran betydligt lägre, fram till i mitten av december endast 28 000. På Gotland fick 192 personer uppehållstillstånd under 2016 och för 2017 är prognosen 277.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!