Fårösund har en lång militär tradition, och under i stort sett hela 1900-talet hade Försvarsmakten verksamhet i samhället. I samband med försvarsbeslutet 2000 fattade dock regeringen beslut om att Gotlands kustartilleriregemente, KA 3, skulle avvecklas, och under hösten 2000 stängde regementet officiellt.
Sedan dess har KA 3:s gamla byggnader och område använts till annat, bland annat folkhögskola, filminspelningar och näringslivsverksamheter. Nu har dock Försvarsmakten för avsikt att återigen etablera sig i Fårösund, detta som en följd av att Fortifikationsverket 2018 köpte tillbaka fastigheterna i anslutning till den gamla marinhamnen.
Under tisdagskvällen hölls ett informationsmöte för allmänheten i folkhögskolans aula, och det var tydligt att intresset för militärens återkomst är stort bland Fårösundsborna. Aulan var nämligen fylld till brädden.
Under mötet berättade anställda från såväl Försvarsmakten som Fortifikationsverket om framtidsplanerna dels för området kring marinhamnen, dels för Trelge skjutfält strax utanför Fårösund.
– Det vi jobbar för nu är en återetablering av militär verksamhet i Fårösund, samt en återaktivering av skjutfältet. Dels vill vi kunna avlasta Tofta, men vi ser det även som positivt att bedriva verksamhet på flera platser på ön, berättade överstelöjtnant Joakim Marklund, biträdande regementschef för P 18, för åhörarna.
Innan mötet hade man även öppet hus i den nyrenoverade kasernen Rodret. Där finns 70 sängplatser, och redan i mars nästa år ska ett 50-tal värnpliktiga bosätta sig i kasernen. De är de första värnpliktiga som rycker in i Fårösund sedan KA 3 lades ner för 25 år sedan.
– Rodret ska även kunna användas som förläggningsplats för gästande förband, säger Kristoffer Rahlskog, planeringsofficer och projektledare för försvarets återetablering i Fårösund, till Helagotland.
Försvarsmakten har relativt stora planer för marinhamnen. Till 2030 är ambitionen att hamnen ska vara upprustad till en standard där den kan ta emot ett amfibieförband och inrymma omkring 400 personer. Man ser även att återetableringen på norra Gotland kommer att skapa arbetstillfällen.
– Från 2027 skulle jag tro att vi har 20 till 30 heltidsanställda här i Fårösund. Man tittar till exempel på om markverkstaden på Tofta delvis kan flytta hit, säger Kristoffer Rahlskog.
När det gäller Trelge skjutfält, som är omkring 300 hektar stort, finns ett miljötillstånd från 1998 som ännu gäller. Detta har man för avsikt att återaktivera, men man jobbar även för att söka ett nytt miljötillstånd som bättre stämmer överens med den verksamhet som försvaret vill bedriva på skjutfältet.
– Det har redan varit en del övningar på skjutfältet i höstas, och redan i dag får vi skjuta löst där. För att skjuta med skarp ammunition måste vi dock återaktivera miljötillståndet.
Under informationsmötet ställdes det många frågor från åhörarna om allt från fågelskyddsområden till vatten och avlopp. En av dem som var på mötet var fårösundsprofilen Anki Boman. Hon driver bland annat trampolinpark och vandrarhem i samhället, och hon är även ordförande i kulturföreningen Kuno. Hon säger att hon överlag är positivt inställd till att Försvarsmakten kommer tillbaka.
– Världsläget är som det är, och jag tror att det blir bra, även om jag ser vissa utmaningar. Risken med försvarets återetablering är att det blir ett litet steg tillbaka för besöksnäringen, och det är många som jobbar inom den branschen här. Därför önskar vi samverkan och samarbete med Försvarsmakten, säger Anki Boman.
Hon tror att Försvarsmakten kan vinna mycket på att vara lyhörda gentemot civilsamhället.
– Det behöver krokas arm, och kan vi till exempel få till en samverkan om vägar, vatten och avlopp så vore det väldigt bra. Det känns som att försvaret vill ha en dialog, och det är precis det vi vill också.
Kristoffer Rahlskog och Tomas Ängshammar, kommunikationschef på P 18, var efter tisdagens möte positiva till både uppslutningen och mängden frågor som ställdes.
– Jag upplever att vi i huvudsak blev välkomnade på ett bra sätt, men förstår samtidigt att det finns en del farhågor. Vi vill i den mån vi kan vara så transparenta och öppna kring vår återetablering här som möjligt. Vår verksamhet kommer att innebära en del buller och i viss mån ökad trafik, men det kommer även att föra med sig arbetstillfällen och mer folk i rörelse här i Fårösund, säger Ängshammar.