300 Matsson, 699 Widén och 408 Nyström. Namnen som klottrats på väggen skvallrar om kustartilleriets tid i Fårösund, då nya rekryter kom till det gröna huset på Skjutbanevägen 4 för att få sina uniformer.
– Det kallades ”Kalsongförrådet” i folkmun, berättar Anette Johansson när hon leder oss ner för trappan till den stora sal som tidigare var förråd.
Här inne pågår det som ska förvandla 1940-talshuset till ett kulturhus. Spånskivor bildar en vägg i mitten av rummet och mobila trekantiga väggformationer står utplacerade.
Den 28 oktober till den 4 november ska rummet fyllas av konstverk i Kunos första höstsalong, som arrangeras i samband med Bungedagen.
– Än så länge har vi fått in bidrag från drygt 20 konstnärer, berättar en förväntantsfull Kenneth Skarphagen, som själv är konstnär och tillsammans med Anette Johansson och flera andra volontärer försöker blåsa liv i huset.
De är en del av Kuno – Kulturföreningen norra Gotland, som i januari i år tog över lokalerna. Tidigare har den intilliggande folkhögskolan haft musikutbildning här, varför det redan fanns färdiga replokaler och studior.
– Vi har fem isolerade studior. Här kan man få spela genom studieförbundet Bilda, som hyr in sig. Men nu är risken att de flyttar ut, eftersom det är för få som hittar hit, säger Anette Johansson.
Det har bara gått nio månader sedan Kuno flyttade in. Trots att de under den första tiden endast hyrt i korta tidsperioder på prov har mycket hunnit hända. De har startat kafé, har fått in några musiker i replokalerna, konstnärer i ateljéerna och på ovanvåningen håller bland annat tvillingarna Claudia och Mariancila Kim till.
– Vi bor i Bunge, så det känns bra att kunna göra något på hemmaplan. Och det här är nog den bästa lokalen på norra Gotland, säger Mariancila och tittar ut över den stora ljusa salen där hon håller i kurser i mindfulness och rörelsepraktiker.
Hennes syster håller i så kallade drink and draw-kurser, vilket är kroki som kombineras med mat och dryck.
– Men senast var det tyvärr bara folk från Visby som kom hit, säger Claudia Kim.
Även om det hänt mycket sedan i januari går det lite för långsamt. De stora lokalerna är långt ifrån fyllda – och föreningen, som är beroende av privata och offentliga bidrag, behöver få in mer pengar för att täcka upp för den stegrande hyran.
En positiv detalj är att de nyligen skrivit ett mer långsiktigt kontrakt med hyresvärden SBB.
– Nu känner vi oss säkra eftersom vi fick det här kontraktet, nu kan vi börja att verkligen att driva och planera långsiktigt, säger Kenneth Skarphagen.
En nyckel är att attrahera Fårösundsborna. Det var lättare under sommaren eftersom ”sommargäster alltid hittar hit”.
Dels planerar de att utveckla samarbetet med folkhögskolan, eftersom de tror att många studenter skulle kunna ha glädje av ateljéer och replokaler. Och dels vill de nå ut till de fastboende.
Därför tycker Anette att det är viktigt att poängtera att huset inte bara är till för kulturintresserade.
– Det här ska vara ett all-aktivitetshus. Vi har lokaler som kan hyras till möten, fester eller kurser i till exempel nåltovning, säger hon.
Det finns också möjlighet att hyra kontor och de planerar en hel del aktiviteter i kaféet, så som melodikryssfrukost, musikquiz och författarträffar.