Ersättningsfärja till varv – kan påverka Fårötrafiken

Under vecka 26 skulle en större ersättningsfärja sättas in i Fårötrafiken då färjan Kajsa-Stina blir upptagen i Visby under Almedalsveckan. Men tekniska problem har lett till att en mycket mindre färja sätts in. "Kommer att påverka trafiken särskilt för de tyngsta ekipagen".

Under Almedalsveckan lånas färjan Kajsa-Stina ut till Trafikverket och fungera som en utställningsplattform i Visby hamn. Under tiden kommer en betydligt mindre ersättningsfärja att gå mellan Fårösund och Fårö.

Under Almedalsveckan lånas färjan Kajsa-Stina ut till Trafikverket och fungera som en utställningsplattform i Visby hamn. Under tiden kommer en betydligt mindre ersättningsfärja att gå mellan Fårösund och Fårö.

Foto: Malin Stenström

Fårösund2024-06-22 10:13

Nyheten i korthet

  • Färjan Kajsa-Stina, som normalt trafikerar Fårösund, kommer att vara upptagen i Visby under Almedalsveckan, vilket påverkar Fårötrafiken.
  • Den ursprungliga ersättningsfärjan Vivi stötte på tekniska problem, vilket ledde till att den mindre färjan Svea satts in istället.
  • Detta kommer att påverka trafiken, särskilt för stora fordon som lastbilar och tankbilar, eftersom Svea bara kan ta hälften så många fordon som Kajsa-Stina.

Under årets Almedalsvecka är Fårösundsledens färja Kajsa-Stina utlånad till Trafikverket från söndagen till lunchtid på torsdag. Planen var att färjan Vivi skulle fungera som ersättningsfärja under denna tid, men hon har drabbats av tekniska problem. Istället blir det den mindre färjan Svea som kommer att fungera som ersättare.

– Kapacitetsmässigt tar hon lite drygt hälften av antalet fordon som Kajsa-Stina tar. Så det blir 22 bilar istället för 40 bilar, säger Thomas Nyman, sektionschef för Fårösundsleden.

Att man nu får den mindre färjan kom som en överraskning. Man var redo att hämta den större färjan Vivi, men med bara en dags varsel fick man tänka om.

– Hon fick ett propellerhaveri dagen innan och togs till varv. Svea var den enda färjan som fanns tillgänglig – det finns ju bara ett begränsat antal färjor tillgängliga. Så istället fick vi den här lilla damen.

undefined
"Det kommer att påverka trafiken särskilt för de tyngsta ekipagen som stora lastbilar med släp och stora tankbilar. De ska vi helst inte köra med den mindre färjan", säger Thomas Nyman, sektionschef för Fårösundsleden, om ersättningsfärjan Svea.

Att kalla tillbaka Kajsa-Stina till Fårösund och istället skicka Svea till Almedalsveckan har inte varit ett alternativ då Kajsa-Stina har tillgänglighetsanpassats för deltagandet i Almedalen.

– Kajsa Stina ska fungera som en utställningsplattform. Man kommer att bygga upp tält och ha seminarier ombord - så hon blir en form av mötesplats för Trafikverket under Almedalsveckan, berättar Thomas Nyman.

Vad innebär det här för trafiken på väg till eller från Fårö?

– Det kommer att påverka trafiken särskilt för de tyngsta ekipagen som stora lastbilar med släp och stora tankbilar. De ska vi helst inte köra med den mindre färjan, säger Thomas Nyman.

Är det bekymmer att även släppa ombord husvagnar och liknande?

– Nej, utan det är de tyngsta ekipagen som timmerlastbilar, gruslastbil eller större tankbilar med vatten.

undefined
Kapacitetsmässigt tar ersättningsfärjan Svea drygt hälften så många bilar som den ordinarie färjan Kajsa-Stina.

Thomas Nyman uppmanar nu de större fordonen att invänta den större färjan Bodilla under tiden som Svea går i trafik och beklagar att det här kan komma att innebära vissa störningar på platsen.

– Vi har ju inte som på vissa andra ställen särskilda lastbilsfiler utan alla står i samma fil. Det kan bli lite av en utmaning att sortera ut de större fordonen nu. Det är därför vi går ut och informerar så mycket vi kan. Det kommer också att stå på våra skyltar att tunga fordon ska invänta Bodilla. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!