FINT PRIS: De kan bli "Årets sjöräddare"

Sjörärddningssällskapet utser varje år "Årets sjöräddare" för en räddningsinsats som sticker ut lite extra. Av 2019 års 1093 räddningstjänstuppdrag har fem insatser nu nominerats till priset.

Gotlänningarna från RS Fårösund kan bli Årets sjöräddare.

Gotlänningarna från RS Fårösund kan bli Årets sjöräddare.

Foto: Sjöräddningssällskapet

Fårösund2020-01-31 09:15

En av dessa insatser står RS Fårösund bakom. De har nominerats för sitt arbete kring en intensiv dag den 1 juli vid Gotland Runt. 

Det blåste upp till 17 meter per sekund och vågorna var som mest tre meter höga. Under den tio timmar långa insatsen fick RS Fårösund hjälpa tävlingdeltagare som hamnat i kniviga situationer. Insatsen inleddes dessutom med ett larm om en segelbåt som drabbats av ett rigghaveri. 

– Vi tog höjd för att det skulle bli mycket att göra och var nere på stationen redan vid sex på morgonen för att förbereda båtarna. När larmet kom tio i sju var det bara att åka ut, säger Joacim Svensson-Rung, skeppare på Rescue Fårösund, i ett pressmeddelande.

När de är på väg ut från hamnen blev de snabbt omdirigerade av Sjö- och flygräddningscentralen. En besättningsmedlem på en annan segelbåt hade drabbats av ett benbrott och behövde läkarvård. När de kom fram till segelbåten bedömdes det för riskfyllt att flytta över patienten till RS Fårösund.

I stället fick en besättningsmedlem hoppa över till segelbåten för att hjälpa den skadade personen på väg in till hamn där ambulans väntade. 

– I de rådande förhållandena riskerar vi att åstadkomma skador på segelbåten och förvärra situationen om vi placerar oss bredvid. Vi lägger oss istället akter om båten under gång där en i vår besättning hoppar över till segelbåten för att stötta skepparen och den skadade på väg in till hamn där ambulans väntar, säger Joacim Svensson-Rung.

Därefter fick de hjälpa segelbåten som drabbats av ett rigghaveri. Men sedan väntade ett nytt larm gällande en segelbåt som drabbats av ett mastbrott norr om Fårö och som saknas. Men Sjöfartsverkets räddningshelikopter lyckades snabbt lokalisera den försvunna båten. 

"Eftermiddagen fortsatte i samma takt med larm om sjösjuka, tamp i propellern och båtar som har svårt att ta sig in till hamn. När tävlingsklungan rundat Gotlands södra udde och kryssar norrut igen kommer dagens sista larm och det gäller ännu en skadad seglare långt ut mellan Gotland och fastlandet", skriver Sjöräddningssällskapet vidare i pressmeddelandet.  

– När man kommer hem efter en sådan här dag känner man verkligen att vi behövs och att det vi gör är viktigt. Samarbetet med alla inblandade resurser löste situationerna till det bästa, säger Joacim Svensson-Rung.

I besättningen på RS Fårösund ingick: ​Joacim Svensson-Rung, Johan Sunnerstam, Gustav Melander, Johan Melin, Johan Svahn, Bengt Lundgren, Morgan Gustavsson, Jan Forsberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!