Försvarsmakten tvingar båttillverkare att flytta

Fortifikationsverket har sagt upp hyresavtalet med Nordic Boat Service, och tvingar därmed bort båttillverkaren från det gamla marinvarvet i Fårösund. "Väldigt besvärligt", säger företagets ägare Johan Hallén.

Johan Hallén (till höger) är ägare av Nordic Boat Service, som i maj nästa år tvingas flytta ut ur sina lokaler i det gamla marinvarvet i Fårösund. På bilden syns även båtbyggaren Zoran Antunovic.

Johan Hallén (till höger) är ägare av Nordic Boat Service, som i maj nästa år tvingas flytta ut ur sina lokaler i det gamla marinvarvet i Fårösund. På bilden syns även båtbyggaren Zoran Antunovic.

Foto: Henrik Radhe/arkiv

Fårösund2020-04-06 20:35

Nordic Boat Service AB, som bland annat bygger exklusiva båtar för den internationella marknaden, har huserat i det gamla marinvarvet i Fårösund sedan 2016. Man tecknade då ett femårsavtal med den dåvarande fastighetsägaren, som dock sålde hela det gamla militärområdet till Fortifikationsverket 2018. Nu har den nya ägaren meddelat företaget att man inte kommer att förlänga kontraktet när det går ut nästa år, något som P4 Gotland var först att rapportera om. 

– Vi fick nyligen information om att Försvarsmakten bestämt att man vill ha ensam rådighet över alla byggnader på området, vilket innebär att vi ska vara utflyttade i maj 2021. Med tanke på den verksamhet som vi bedriver så är det nu ganska ont om tid att hitta en ny lokal, speciellt med tanke på att tillgången på den typen av lokaler som vi behöver inte är så stor, berättar Johan Hallén, ägare av Nordic Boat Service, och fortsätter:

– Vårt företag jobbar med långa upphandlings- och produktionstider, och vi har produkter som ska byggas och levereras efter att vi ska vara utflyttade. För att kunna leverera dessa måste vi hitta en likvärdig lokal, så läget är väldigt besvärligt.

Johan Hallén berättar att man börjat leta efter en ny lokal, men att man ännu inte hittat någon som passar. Lyckas man inte hitta någon som är lämplig för den verksamhet de bedriver finns risken att man tvingas lägga ned.

– Samtliga våra åtta anställda är boende på Gotland, så jag har ingen större förhoppning om att kunna flytta verksamheten till annan ort. Det innebär att alternativet är att inte kunna fortsätta, vilket skulle vara synd med tanke på att det går rätt så bra. 

I dagsläget är Nordic Boat Service Gotlands enda båttillverkare. Förutom att bygga exklusiva båtar utför Nordic Boat Service renoveringar och reparationer på bland annat Kustbevakningens och Sjöräddningssällskapets båtar, vilket innebär att även den typen av verksamhet skulle upphöra om bolaget tvingades avveckla. Johan Hallén är dock positiv, trots det besvärliga läget och att det är bråttom att hitta en ny lokal.

–  I vårt perspektiv är det bråttom, även om vi har ett år på oss, men vi är positiva och utgår från att vår hyresvärd kommer att göra sin del av det här och ta sitt ansvar, säger han. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!