SMA mineral vill fortsätta bryta kalksten i ytterligare 15 år. 30 miljoner ton ska sprängas loss från kalkberggrunden vid Stucks och skeppas i väg för att ingå i bland annat ståltillverkning. Men det är inte stenen i sig som är tvistefrågan utan vattnet.
Oron handlar dels om att Bäste träsk som ligger i närheten och är färskvattenreserv, både kan få påspädning av förorenat vatten från brytningen, dels att vattennivån i träsket kan sjunka.
Oro finns också för att privata brunnar ska sina.
I området kring det utvidgade brottet finns naturvärden som man vet, dels kommer att raderas ut där brytningen sker, dels riskerar sällsynta arter att försvinna eller minska. Botaniska föreningens ordförande Jörgen Petersson manade domstolen:
- Säg nej till kalkbrytningen och godkänn inte bolagets miljökonsekvensbeskrivning.
Källa
Han berättade att han hittat en källa i området som inte alls var nämnd i bolagets inventering.
Olov Söderdahl företrädde flera markägare som vill att både SMA:s planer och Nordkalks blivande brott vid Ducker måste vägas samman när miljödomstolen fattar beslut eftersom brotten påverkar samma område.
Kritik kom också från myndigheter, bland annat från Region Gotlands jurist Mårten Bengtsson. Han oroades över att bolaget inte analyserat följderna av att norra Gotland drabbas av torrår och vilka effekter det skulle få på Bäste träsks vattennivå.
- Det finns också en stor risk att brottet efter avslutat täktverksamhet aldrig kommer att fyllas med vatten eftersom tillrinningen blir mindre än avdunstningen.
Regionen har sagt ja till brytning förutsatt att täkten inte påverkar Bäste träsk.
"Tjuvstarta"
SMA vill "tjuvstarta" brytningen eftersom stenen vid Stucks tar slut i sommar och processen fram till ett laga kraftvunnet tillstånd lär dröja till nästa år, om domstolens beslut överklagas. Föreningen Bevara Ojnareskogen sa blankt nej till en sådant tidigare tillstånd.
Bolagets jurist Louis Vasseur förklarade att ett överklagat domslut leder till att 25 personer i brottet måste permitteras.
- Det vore negativt för Gotland om vi inte fick verkställighetstillstånd för en begränsad del av täkten i två år. Då kan vi säkerställa fortsatt drift.
Villkor
SMA presenterade förslag till villkor för brytningen under själva domstolsförhandlingen. Detta samt att man också lade fram nya uppgifter i sin ansökan i går framkallade en hel del irritation blev dem som hade att bemöta bolagets ansökan. Nya kartor, en ny gräns för det nya brottet var sådant som kritiserades. SMA har minskat ytan i just det område där kritikerna menar att risken är stor att man träffar på saltvatten vilket skulle vara skadligt för miljön.
Domstolen med ordförande Karl-Axel Tidblom ska efter dagens förhandlingar komma fram till om tillstånd kan ges och i så fall, vilka villkor som ska reglera brytningen så att inte grund- och ytvatten påverkas eller andra värden i Bäste träsk, som ingår i EU:s nätverk Natura 2000.
Eller så menar domstolen att riskerna med brytningen överväger och att brytplanerna därför stoppas.