Kalla lägenheter verkar vara ett återkommande problem i Fårösund. Problemen började redan 2018 och i början av januari 2022 slog kylan till efter att värmepannan hos Fårösunds Fjärrvärme AB börjat brinna. Gotlandshems hyresgäster fick kallt i lägenheterna och blev utan varmvatten.
Problemen med fjärrvärmen fick Ihre Fastigheter AB, som har flera hyreshus i Fårösund, att satsa på en egen flispanna. Trots det har flera av hyresgästerna haft kallt i sina lägenheter. Särskilt drabbade är de som bor i lägenheterna vid Sundsvägen. Fastigheten ligger sist på den slinga som värmer upp Ihre Fastigheters lägenheter.
– Jag hade 14 grader i lägenheten i onsdags, och min granne hade 12 grader i vardagsrummet, berättar Jennie Norman som bor i en av lägenheterna.
Nu har de boende kopplat in Hyresgästföreningen och gjort en anmälan till regionens miljö- och hälsoskyddskontor. Och så ringde de till Helagotland.
När vi besöker fastigheten är det iskallt i trapphuset. Tätningen med fogskum vid porten verkar inte fungera. Inne hos Jennie Norman är det något varmare, drygt 18 grader. Det är kallare på golvet i vardagsrummmet, bara 15 grader.
– Jag har dubbla sockor och tofflor, säger Jennie Norman.
I Jennies kök sitter även grannarna John Jarlzeus och Tobbe Rudasson.
– Man går och känner på elementen hela tiden. I dag hade jag 18 grader i köket. Jag har bott i det här huset i 19 år, nu orkar jag inte längre. Nu måste myndigheterna gripa in, säger John Jarlzeus som även han är utrustad med värmande tofflor.
– Som kallast har jag haft 8 grader i sovrummet och 12 i vardagsrummet, berättar Tobbe Rudasson som efter en av de kallare nätterna börjat sova iförd toppluva.
Att det varit kallt under en längre tid framgår av Jennie Normans anteckningar. Dagligen bokför hon temperaturen i vardagsrum, kök och hall.
Fastigheten har dåliga fönster, som ska bytas ut. I väntan på det har Jennie Norman tätat springor med bomullspads och halsdukar. John Jarlzeus har lagt en filt vid balkongdörren för att hålla kylan ute.
Den här gången är det alltså inte hos Fårösunds Fjärrvärme som problemet finns. Bolaget är inte längre en leverantör till Ihre Fastigheter.
– Vår panna fungerar som den ska, säger Axel Björklund vid Gotlands Fjärrvärme.
Gotlandshem har inte fått in några klagomål den senaste tiden.
– Där Fårösunds Fjärrvärme levererar har vi sett till att ha egna lösningar om det uppstår driftstörningar, uppger Eleonora William-Olsson vid Gotlandshem.
Den egna lösningen består av en portabel pelletspanna som kan kopplas in vid behov.
Det är inte heller något fel på Ihre Fastigheters flispanna.
– Nej. Vi hade en del intrimningsproblem efter att den installerades. Nu fungerar den som den ska. Vissa stopp har det varit, men inget onormalt med en flispanna, säger driftansvarig Magnus Berglund.
Enligt fastighetsbolaget är det i stället dåliga fönster i huset vid Sundsvägen, i kombination med en kall nordanvind, som orsakar problemen. Ihre Fastigheter har en underhållsplan för de 38 lägenheter bolaget äger vid Backvägen, Stuxvägen och Sundsvägen i Fårösund. I planen ingår bland annat byte av fönster.
– Vi har påbörjat byte till treglasfönster, och hann med tre av de sex husen innan vädret satte stopp. När vädret tillåter fortsätter vi enligt underhållsplanen, säger Magnus Berglund.
Som en tillfällig lösning har de boende fått varsitt element, med löfte om att hyresvärden ska stå för kostnaden för el.
– Det blir lite bättre med elementet, men man måste bära det med sig till det rum man ska vara i. Det värmer inte hela lägenheten, säger Jennie Norman.
Vid Hyresgästföreningen är man beredd att vidta åtgärder:
– 12 grader ska man inte acceptera, säger Zeljko Kranjec som är chef för Hyresgästföreningens juridiska enhet.
Zeljko Kranjec ser två alternativ, antingen vänder sig Hyresgästföreningen till hyresnämnden med krav på åtgärder, alternativt så vänder man sig direkt till hyresvärden med krav på hyresnedsättning.
– Hyresgästerna får inte vad de betalar för, säger han.
Från Hyresgästföreningen fick de boende tipset att vända sig till miljö- och hälsoskyddskontoret, som har möjlighet att förelägga om åtgärder, och om ingen förbättring sker hota med vite. Anmälan till regionen gjordes den 23 november.
– Vi har efterfrågat uppgifter och vill i första hand ha en dialog med hyresvärden. De har uppgett att man har haft problem med flispannan, men att man vidtagit åtgärder och bytt delar. Det verkar som om de är på tårna, säger miljöskyddsinspektör Amelie Larsson och tillägger:
– Nu har fastighetsägaren installerat givare och vi har begärt att de ska rapportera temperaturerna varje månad.
Riktvärdet är att inomhustemperaturen inte ska understiga 20 grader. Det är det flera hyresvärdar på ön som inte klarar.
– Ärenden om för låg temperatur är ganska vanliga, men för tillfället har vi inget vitesföreläggande, säger Amelie Larsson.