Här är byggplanerna för Fårösunds marina

Planerna för Fårösunds marina börjar ta form. Hangaren ska bli lägenheter och nya radhus ska byggas – om Magnus Frej får som han vill.

Detalj av skiss av Fårösunds marina där den befintliga hangaren har byggts om till tio lägenheter och fyra ny radhus har tillkommit till vänster om hangaren.

Detalj av skiss av Fårösunds marina där den befintliga hangaren har byggts om till tio lägenheter och fyra ny radhus har tillkommit till vänster om hangaren.

Foto: Patrik Windisch arkitektur

Fårösund2019-11-20 07:02

I september avslöjade Magnus Frej, som köpte Fårösunds marina 2017, att han har planer på att bygga bostäder på fastigheten.

– Vi vill försöka ändra användningen så att vi kan bygga bostäder på fastigheten, och därigenom skapa ett gotländskt och analogt Puerto Banús. Det kanske är en dålig jämförelse, men tanken är i alla fall att man ska kunna bo i hamnen och att marinan blir en symbios av flera olika saker, sa Magnus Frej i Mediabaren den 6 september.

Puerto Banús ligger på den spanska solkusten, sex kilometer sydväst om Marbella, och är en hamn med plats för 1 000 båtar. I hamnkvarteren finns såväl hotell och restaurang som bostäder och ett casino.

Enligt detaljplanen är fastigheten Bunge hangarplatsen 1:1 en industrifastighet och det finns en byggrätt nära stranden för 600 kvadratmeter byggyta, med syfte för ytterligare en hangar. Men Magnus Frej har ansökt om ändring av detaljplanen och att byggrätten flyttas närmare Strandvägen, bredvid den befintliga hangaren. 

Tanken är att bygga fyra radhus bredvid hangaren, som i sin tur inryms med tio lägenheter och en stor innergård. Magnus Frej skriver i sin ansökan att visionen är "en levande, mer öppen och tillgänglig plats. Hållbar, särpräglad och en i vårt tycke odaterad arkitektur skapar ett landmärke som kommer Fårösund och övriga Gotland väl till gagn".

Förutom Fårösunds marina äger Magnus Frej även Sundsmacken samt Hotell F-grå i Fårösund.

Magnus Frej har avböjt att kommentera planerna.

Magnus Frej.
Magnus Frej.
Karta: Fårösunds marina
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!