Under helgen pågick en omfattande insats vid Strå hamn, nordväst om Fårösund, där fartyget Nemuna gick på grund på torsdagskvällen. Såväl Kustbevakningen som Sjöfartsinspektionen och Haverikommissionen deltog.
Ombord på fartyget fanns 81 ton diesel och 7,5 ton smörjolja och kustbevakningen hade flera enheter på plats i beredskap ifall fartyget skulle börja läcka olja.
- Det är lika bra att ta i lite för mycket än lite för lite om något händer. Hade något hänt hade vi varit rustade till tänderna, säger Anders Frisk, vakthavande befäl på Kustbevakningens regionsledning i Nacka strand.
Bogserbåt
Under lördagen genomförde Kustbevakningen dykningar för att undersöka skadorna på det grundsatta fartyget.
- Vi har dykt av båten och filmade där det var avvikelser, det vill säga där den stod på botten eller det fanns stenar och har lämnat över materialet till Sjöfartsinspektionen. På ett ställe är det en sten som hade tryckt in i skrovet. Hon står ju på grund och det är naturligtvis inte bra och det är lite stenigt, men det är inget läckage vad vi kunnat se, säger dykaren Anders Svenserud efteråt.
Natten till söndag anlände bogserbåten Freja från Oxelösund och vid lunchtid på söndagen kunde Nemuna dras loss.
- De började dra vid elva och sen var hon loss rätt snabbt, säger Anders Frisk.
Tidigare undersökningar av fartyget visade att det gått hål i en ballasttank.
Kustbevakningen hade både båtar och flyg på plats i samband med lossdragningen. Men inget läckage av olja upptäcktes i vattnet och vid 12.20 avbröt Kustbevakningen sin insats på platsen och återgick till ordinarie verksamhet.
Oklar haveriorsak
- Det har gått jättebra, alla inblandade har skött sig utmärkt. Det är nästan ett skolexempel på hur en bra bärgning ska gå till, säger Ronnie Hanzén, överinspektör på Transportstyrelsens sjöfartsinspektion.
För Sjöfartsinspektionen fortsätter dock arbetet med Nemuna.
- Vi håller på och undersöker henne och väntar på att det ska bli kajplats ledig i Strå. Sen ska vi kontrollera maskineri och skrov för att se hur skadebilden ser ut i botten. Det kommer att göras med hjälp av dykare, säger Ronnie Hanzén.
Varför Kustbevakningen fick larmet först på fredagsmorgonen, trots att Nemuna gick på grund redan vid 18.10 på torsdagskvällen är ännu oklart.
- Det vet vi inte än, det håller vi på och undersöker. Det blir förhör med besättningen och vi kommer att ta fram en så kallad rapport om sjöolycka, säger Ronnie Hanzén och tillägger:
- Vi tar de akuta bitarna först.
Det är heller inte kartlagt varför fartyget hamnade utanför farleden, på fel sida om markeringen.
"Ordentliga"
- Det är en nykter och ordentlig besättning. Det finns inga misstankar alls från vår sida om fylla. Det rör sig om "normala olycksorsaker", säger Ronnie Hanzén.