Här står de bakom politikernas beslut

- Vi har förtroende för våra politikers beslut men misstror kritiska tjänstemän och ifrågasätter om förvaltningen kan genomföra sitt uppdrag.

Ted Ljungqvist. Går i bräschen för skola, jobb och boende på norra Gotland.

Ted Ljungqvist. Går i bräschen för skola, jobb och boende på norra Gotland.

Foto: Rolf Jönsson

Fårösund2012-03-10 04:00

Det sade Ted Ljungqvist, Fredrik Rosengren, Lisa Blochmann och Esso Eriksson i arbetsgruppen för Fårösund, vid en presskonferens på fredagen. Ämnet var den framtida skolan på norra Gotland med anledning förvaltningsförslag med hot om nedläggning samt möten och skriftliga svar på frågor från samtliga politiska partier i regionfullmäktige.


En skola
-  Det som gäller är barn- och utbildningsnämndens beslut att bara lägga ner en skola på ön. Det gäller också för barn- och utbildningsförvaltningen som ska genomföra beslutet. Men hur ska det gå när en chefstjänsteman kritiserar beslutet, funderar arbetsgruppens representanter, och syftar på grundskolechefen, Bisse Carlssons uttalande i GA.

Arbetsgruppen bildades i samband med det dialogmöte som hölls i december i Fårösund då barn- och utbildningsförvaltningen presenterade planen att lägga ner högstadiet i Fårösund.


Inget skuggförslag
-  Att ge förslag på alternativa besparingar är inte vår sak. Det är förvaltningens uppgift. Vi har inte tagit fram något skuggförslag utan har fokuserat på skolan i Fårösund säger arbetsgruppen.

Däremot är kvartetten tydlig i åsikten att en ny attityd behövs och måste skapas hos föräldrar, föreningar och politiker. Och för det krävs framtidstro, engagemang och kunskap.

-  Föräldrar i dag måste engagera sig. Det är inte som förr när allt serverades, säger Lisa Blochmann.

-  Dagens samhälle är komplicerat och skolan är otroligt viktig i samhällsperspektiv, säger Fredrik Rosengren.

-  Att ha politikernas åsikt om skolan på pränt är bra argument till kommande val, menar Ted Ljungqvist.

-  Vi äger frågan om skolan. Mycket är upp till oss själva om den ska få vara kvar, säger Esso Eriksson.

Vid presskonferensen konstaterade arbetsgruppen sitt förtroende för de politiskt valda i fullmäktige, men uttryckte samtidigt sin tveksamhet till tjänstemän på förvaltningen.

-  På dialogmötet saknade vi en dialog, underbyggda argument, konsekvensbeskrivning och korrekta fakta. Vi tog själva fram en konsekvensanalys, gjorde enkäter med barnfamiljer och tog kontakt med samtliga politiska partier i fullmäktige, förklarar arbetsgruppen.

I januari genomförde gruppen sex möten med representanter för de politiska partierna, S, V, MP, M, C och FP, i fullmäktige, och fick skriftliga svar på viktiga skolfrågor.

-  Det säkrar inte Fårösundsskolans framtid, men det gör oss tryggare att veta de politiska partiernas inställning.

På frågan om en långsiktig garanti om att Fårösunds högstadium inte kommer att utsättas för nedläggningsförslag svarade två partier ja.

-  V och C ställer sig bakom en garantitid på 15 år. MP menar att det finns starka regionalpolitiska skäl till det medan S slår fast att inget parti kan ge en sådan garanti och M anser att dagens politiker inte har rätten att binda framtidens politiker och väljare vid en 15 år lång garanti i denna fråga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om