Hundraåringen har renoverats – vännerna gav den nytt liv

Fem vänner har under lika många år tagit hand om, och renoverat en gammal lotsbåt. Nu är båten klar, men traditionen med att ses varje vecka fortsätter.

Under flera år har de fem vännerna ägnat sig åt ett spännande projekt nere i Fårösunds hamn.

Foto: Niki Tegeland

Fårösund2024-08-22 18:15

Solen glittrar över vattnet i Fårösund samtidigt som färjorna går skytteltrafik till det populära resmålet på andra sidan sundet. Men högsommaren är historia och även om färjorna är välfyllda lyser den omskrivna kön med sin frånvaro. 

Ett stenkast från färjeläget ligger Fårösunds båtklubb, och i klubbstugan ljuder plinkade kaffekoppar. Varje tisdag ses Anders Lindqvist, Stig Bjäremo, Jan Järnsved, Mikael Hamstedt och Inge Werkelin på förmiddagskaffe. 

– Det är fikande i första hand, sedan är det en del skitsnack också, och underhåll av båten, berättar Anders.  

undefined
Lotsbåten, som tidigare ägdes av Bungemuseet, ligger nu i hamnen vid Fårösunds båtklubb.
undefined
Trots att renoveringsprojektet nått sitt slut, kommer den veckovisa fikastunden i båtklubbens lokaler kvarstå.
undefined
Fårösunds båtklubb är ett levande arkiv som berättar om sjöfarten på Gotland. Här samlas generationer av sjöfolk och båtälskare för att dela erfarenheter, minnen och kunskaper.

För de senaste fem åren har de jobbat på en båt som är deras egna, en båt vars historia sträcker sig tillbaka till 1800-talet, när den tjänstgjorde vid lotsstationen på Bungeör. Så någon orange motorbåt handlar det inte om, utan istället är det en liten oansenlig båt, närmast jämförbar med en tremänning som stilla kluckar i gästhamnen. 

– De hade en röd markering på seglet för att visa att det var lots, berättar Jan. 

Vännernas renovering av båten påbörjades som nämnt för fem år sedan, men pandemin orsakade ett uppehåll på två år, och förra året var båten klar och fick en efterlängtad seglats ute i sundet. 

– Den seglar fint, men vi har inte fått den över vindögat än, säger de och skrattar. 

Anders tillägger: 

– Men den ska vara en väldigt god seglare. 

Kvintetten har för avsikt att även denna säsong få ut den historiska båten i sundet, men samtliga menar att de inte är lika smidiga som de en gång varit, och att seglingen kräver en viss fysik. 

undefined
Anders Lindqvist har livslång erfarenhet av segling och menar att den renoverade båten ska vara en väldigt god seglare.
undefined
Lotsbåtsgängets Mikael Hamstedt.
undefined
I det stilla sundet ligger den nu färdigrenoverade lotsbåten, med anor från 1800-talet.

En del finns dokumenterat kring båten, det tack vare den tidigare ägaren Bungemuseet. 1929 kom den första motordrivna lotsbåten till Fårösund, och sakta började segelbåtens roll som lots bli utspelad. En gissning är att den någon gång under 40-talet upphörde att fungera som lots. 

Trots att båten varit klar sedan länge och vinterförvaringen ännu är några månader bort, fortsätter deras tisdagar som en social tillställning. 

– Lite vemodigt är det att vara klar med båten. Men vi kommer fortsätta ses och fika. Sen tillkommer ju alltid underhåll av båten, så vi kommer ha att göra. 

Han tillägger: 

– Sen får vi hoppas att det är några yngre som tar över och fortsätter på vårat arbete och håller den i skick. 

undefined
Alla fem har var och en dragit sitt strå till stacken under renoveringens gång. "Slår man ihop sina kloka huvuden, klarar man det mesta", säger Anders Lindqvist.
undefined
Jan Järnsved och Inge Werkelin fikar traditionsenligt i båtklubbens lokal.
undefined
För fem år sedan bestämde sig vännerna på båtklubben för att ge den gamla lotsbåtsen nytt liv igen. Fr. vänster: Stig Bjäremo, Jan Järnsved, Anders Lindqvist, Mikael Hamstedt och Inge Werkelin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!