Det var i samband med planeringen av ny asfaltering på Strandvägen i Fårösund som säkerhetsfrågan kom i dagen och nu ska åtgärdas.
– Vi ska skapa en trafikmiljö som omhändertar även de gående och cyklisterna, säger Bob Kolmodin, enhetschef på Trafikverket.
Han menar att boende, barn på väg till skolan, och besökare under sommarsäsongen, behöver kunna ta sig fram på ett säkert sätt. I dag saknas såväl trottoar som åtskild gång- och cykelbana på Strandvägen.
– Det vi planerar är att till hösten asfaltera med ny asfalt, och måla smalare körfält, så att vi får plats med lite vägren och får någonstans att gå, säger Bob Kolmodin.
Han berättar att hastigheten också ska sänkas, genom tre avsmalnade ställen med hinder, som bilister växelvis får ta sig förbi. Möjligheten att parkera längs Strandvägen kommer att påverkas.
– Om vi har satt av en vägren är det direkt olämpligt att ha bilar parkerade, säger han.
Förutom parkeringsfrågan längs Strandvägen har infarterna till privata fastigheter längs sträckan blivit en het och omstridd fråga. Detta eftersom de boende, enligt Trafikverket, saknar tillstånd för in- och utfart från sina tomter mot Strandvägen.
– Det här blir en inskränkning för oss som bor här. Utanför min tomt får besökare till mig inte parkera, även om det finns plats, säger Bertil Eklund.
Han har bott intill Strandvägen i Fårösund sedan 1947 och säger att han bara minns ett fåtal olyckor under hela den tidsperioden.
– Det här är knäppt och så jättedumt. Strandvägen är definitivt inte trafikfarlig idag, säger han och berättar att han har varit i kontakt med Trafikverket om förändringen som ska göras.
Bertil Eklund menar att en sänkt hastighet till 30 kilometer i timmen vore ett bättre alternativ, än att inskränka de boendes möjligheter till parkering. I samhället och Strandvägens närhet saknar han allmänna parkeringsplatser.
– Jag skulle uppskatta att ett 50-tal är berörda, och alla vet nog inte om Trafikverkets planer ännu, säger han.
Trafikverket kommer att informera alla berörda om förändringen via brev, och att de måste hitta alternativa parkeringsplatser än inne på sina tomter. Först under nästa år kommer deras möjlighet till in- och utfart att upphöra.
Bob Kolmodin har förståelse för reaktionerna.
– Det blir en jättestor förändring för dem och den enskilda. Det förstår vi och därför ger vi dem rimlig tid att ordna parkeringar. Hur, lägger vi oss inte i, säger han.