De öppnade stenugnsbageri i FÄrösund

Efter en lÀngre tid pÄ fastlandet ÄtervÀnde FÄröbon Tindre Godman till Gotland. Nu har hon tillsammans med sambon Christoffer Arvidsson öppnat bageri och pizzeria i FÄrösund, som snabbt blivit en succé.

”Jag tycker speciellt att det Ă€r jobbigt att se Tindre anstrĂ€nga sig sĂ„ hĂ„rt. Hon gĂ„r upp tidigt i bageriet och sedan stannar hon kvar och hjĂ€lper mig med pizzorna under kvĂ€llstid. Vi ville ju smygstarta men vi har verkligen blivit tagna pĂ„ sĂ€ngen”, sĂ€ger Christoffer.

”Jag tycker speciellt att det Ă€r jobbigt att se Tindre anstrĂ€nga sig sĂ„ hĂ„rt. Hon gĂ„r upp tidigt i bageriet och sedan stannar hon kvar och hjĂ€lper mig med pizzorna under kvĂ€llstid. Vi ville ju smygstarta men vi har verkligen blivit tagna pĂ„ sĂ€ngen”, sĂ€ger Christoffer.

Foto: Hanna Davidsson

FÄrösund2023-06-13 20:05

Den 6 april slog paret upp dörrarna till bageriet och pizzerian ÖjnÂŽs stenugnsbageri, i de före detta KA3-lokalerna i FĂ„rösund. Tanken var att smygöppna lite försiktigt, men ordet spred sig fort och det började genast att trilla in folk. 

– Det har gĂ„tt över förvĂ€ntan. Vi tĂ€nkte innan att vi Ă€r glada om vi fĂ„r sĂ„lt 30 pizzor per dag, för det ligger ganska avsides. Men nu sĂ€ljer vi 30 pizzor en dĂ„lig dag och en bra dag Ă€r vi uppe i det tredubbla, sĂ€ger Tindre Godman och fortsĂ€tter:

– Vi startade för att vi ville öka tillgĂ€ngligheten och fĂ„ en Ă€nnu mer levande landsbygd. Vi vill komplettera och inte konkurrera med andra stĂ€llen. Det skulle vara vĂ€ldigt trĂ„kigt om nĂ„gon skulle fĂ„ lĂ€gga ner sin verksamhet bara för att vi öppnat – dĂ„ hade jag misslyckats med mitt mĂ„l. Jag vill inte ha monopol pĂ„ nĂ„got, utan att det ska gĂ„ bra för alla. 

”Vi har ju generellt tappat den gotlĂ€ndska kulturen och traditionen kring hur man bakar gotlandslimpa, i dag liknar det mer ett delikatessbröd i sin mjuka konsistens. Det traditionella sĂ€ttet jag Ă€r uppvuxen med Ă€r att det bakades i vedeldad stenugn”, berĂ€ttar Tindre.
”Vi har ju generellt tappat den gotlĂ€ndska kulturen och traditionen kring hur man bakar gotlandslimpa, i dag liknar det mer ett delikatessbröd i sin mjuka konsistens. Det traditionella sĂ€ttet jag Ă€r uppvuxen med Ă€r att det bakades i vedeldad stenugn”, berĂ€ttar Tindre.

De huserar i en del av GotlandsknĂ€ckes lokaler. Det var GotlandsknĂ€ckes grundare, Christer Andersson, som hörde av sig och undrade om de ville jobba som anstĂ€llda hos honom i det som var tĂ€nkt att bli ett kafĂ©.  

– Efter att vi berĂ€ttat om vĂ„r vision med den hĂ€r lokalen sa han att vi kunde fĂ„ köra pĂ„ sjĂ€lva. SĂ„ nu huserar vi i hans lokaler och bageri, men det Ă€r vi som driver det, sĂ€ger Tindre.

I GotlandsknĂ€ckes lokaler huserar nu ÖjnÂŽs stenungsbageri, dĂ€r allt frĂ„n bullar och bröd till pizzor finns.
I GotlandsknĂ€ckes lokaler huserar nu ÖjnÂŽs stenungsbageri, dĂ€r allt frĂ„n bullar och bröd till pizzor finns.

BĂ„de Tindre och Christoffer har lĂ„ng erfarenhet frĂ„n branschen. Tindre vĂ€xte upp pĂ„ familjegĂ„rden vid Friggars pĂ„ FĂ„rö, dĂ€r hennes mamma hade hand om bageri och cafĂ©, hennes morfar rökte och sĂ„lde flundror och familjen hade Ă€ven hand om uthyrning av stugorna pĂ„ gĂ„rden. Service var alltsĂ„ nĂ„got hon lĂ€rde sig tidigt i livet. 

– Jag Ă€r bĂ„de upplĂ€rd och sjĂ€lvlĂ€rd i att baka. Jag var faktiskt nyss pĂ„ en surdegskurs i Stockholm för att skaffa mig mer kunskap och inspiration om det traditionella sĂ€ttet att baka, sĂ€ger Tindre.

Christoffer, som Ă€r upplĂ€rd av en av Sveriges första pizzabagare, började redan som 14-Ă„ring baka pizzor pĂ„ en pizzeria i Uddevalla. Efter tvĂ„ veckors upplĂ€rning lĂ€mnades köket över till honom och tillsammans med en servitris fick han sjĂ€lv ratta restaurangen under tvĂ„ mĂ„naders tid. 

– Vi löste det med bravur. Sedan dess har jag arbetat med mĂ„nga olika saker, ett tag var jag mekaniker pĂ„ dagtid och pizzabagare kvĂ€llstid, sĂ€ger han. 

Tindre Godman och Christoffer Arvidsson flyttade till ön och öppnade stenugnsbageri i FÄrösund.
Tindre Godman och Christoffer Arvidsson flyttade till ön och öppnade stenugnsbageri i FÄrösund.

Men frĂ„n början fanns ingen tanke pĂ„ att starta nĂ„got eget pĂ„ ön. Tindre hade flyttat frĂ„n FĂ„rö redan som 16-Ă„ring och ville upptĂ€cka vĂ€rlden. Först landade hon pĂ„ vĂ€stkusen dĂ€r hon fortsatte sina gymnasiestudier och det var ocksĂ„ dĂ€r som hon trĂ€ffade Christoffer. De tog sig sedan vidare till Barcelona, dĂ€r de bodde i fem Ă„r och jobbade med telefonförsĂ€ljning. 

Det gjorde de fram tills Tindre fick beskedet att hennes pappa blivit sjuk. DĂ„ hon ville vara nĂ€ra sin familj, flyttade de bĂ„da till ön för snart 1,5 Ă„r sedan. Tanken var att hjĂ€lpa hennes pappa att sĂ€lja av sina saker och sedan flytta utomlands tillsammans, men det blev inte som de hade tĂ€nkt sig. 

– Allt skedde vĂ€ldigt hastigt, han gick inte bort av det han var sjuk i, utan han drabbades av en hjĂ€rnblödning. Nu har det gĂ„tt ett Ă„r sedan hans bortgĂ„ng, berĂ€ttar Tindre. 

I samband med deras flytt till ön, startade de en pizzeria i Hemse, men den blev inte en lika stor succĂ© som i FĂ„rösund. 

– Det var ett sĂ€tt att komma tillbaka till livet. Dock gick det inte sĂ„ bra för pizzerian i Hemse, men det Ă€r jag glad över för nu Ă€r jag pĂ„ rĂ€tt sida av ön, sĂ€ger Tindre och tillĂ€gger: 

– Jag var vĂ€ldigt vilsen efter pappas bortgĂ„ng och det var svĂ„rt att hitta meningen med att leva. Men nu Ă€r jag tillbaka och jag Ă€r hĂ€r för att stanna. Det kĂ€nns som att jag har mormor, morfar och pappa stĂ„ende bredvid mig och som hjĂ€lper mig till att det blivit sĂ„ hĂ€r bra.

För Christoffer var resan till Gotland ocksĂ„ speciell, dĂ„ han knappt visste att ön fanns frĂ„n början. 

– Jag kĂ€nde vĂ€l panik frĂ„n början över att vara fast pĂ„ en ö dĂ€r jag inte kunde bestĂ€mma sjĂ€lv nĂ€r jag skulle Ă„ka dĂ€rifrĂ„n. Men nu Ă€r det helt klart det bĂ€sta valet jag har gjort i mitt liv. Det var framför allt naturen som avgjorde det, men ocksĂ„ vĂ€nligheten bland mĂ€nniskorna, de har ett annat tankesĂ€tt Ă€n vad folk pĂ„ fastlandet har. De Ă€r mer öppensinnade och överseende med saker hĂ€r, sĂ€ger han. 

SjÀlvklart kan Christoffer, som lÀrde sig baka pizza redan som 14-Äring, kasta runt och tunna ut pizzorna i luften.
SjÀlvklart kan Christoffer, som lÀrde sig baka pizza redan som 14-Äring, kasta runt och tunna ut pizzorna i luften.


Deras brinnande intresse för att baka sĂ„vĂ€l sötsaker som pizzadegar Ă€r det som fĂ„r dem att fortsĂ€tta med stenugnsbageriet, trots lĂ„nga dagar och trötthet. De har redan hunnit anstĂ€lla en person till, Albin Österström, men behovet av ytterligare personal Ă€r fortsatt stort – framför allt till sommaren. 

– Vi har knappt hunnit kolla efter mer folk. Det Ă€r ett tiotal personer som kommit in och ansökt, vilket har varit roligt. Men eftersom vi bĂ„da brinner sĂ„ pass mycket för yrket och ser det som ett hantverk har vi ocksĂ„ ganska höga krav, sĂ€ger Christoffer. 

MĂ„let Ă€r att i första hand fĂ„ in nytt folk, men dĂ€refter Ă€r planerna för framtiden mĂ„nga. 

– Drömmen inför nĂ€sta sommar Ă€r att det ska vara Gotlands största pizzeria med 300 sittplatser. Vi behöver ju öka produktionen av pizzor, för som det ser ut nu sĂ€ljer vi mer eller mindre slut, sĂ€ger Christoffer:

– Sedan har vi en vision om att servera mer Ă  la carte, som köttrĂ€tter och hamburgare. Vi vill ocksĂ„ fĂ„ vĂ„ra italienska vĂ€nner, som vi trĂ€ffade i Barcelona, hit till ön och lĂ„ta dem gĂ€starbeta hĂ€r – det vore roligt att erbjuda pizza bakad av en italienare. 

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!