Nu blir det dyrare att parkera fel

Vid gårdagens regionfullmäktige togs bland annat beslut om höjda felparkeringsavgifter. Åhörarna i Fårösunds folkhögskola fick också lyssna till flera debatter, bland annat om avgifter för missade tandläkarbesök.

Regionfullmäktiges möte hölls igår i Fårösund. Ett 30-tal åhörare fick bland annat höra debatter om så vitt skilda ämnen som avgifter för missade tandläkarbesök och regionens skogspolicy.

Regionfullmäktiges möte hölls igår i Fårösund. Ett 30-tal åhörare fick bland annat höra debatter om så vitt skilda ämnen som avgifter för missade tandläkarbesök och regionens skogspolicy.

Foto: Elisabet Andersson

Fårösund2019-09-24 09:36

En av de 36 punkterna på regionfullmäktiges dagordning var frågan om höjda avgifter för felparkering. Beslutet klubbades igenom utan debatt och framöver kommer det att kosta mellan 600 och 1 300 kronor att parkera fel, jämfört med dagens 400 respektive 1 000 kronor.  Något annat som blir dyrare är avgiften för barn som missar en tandläkartid. Det kommer framöver att kosta 250 kronor istället för 150, efter fullmäktiges beslut. Ett fullmäktige som för ovanlighetens skull inte hölls i Visby utan i Fårösund. 

Filmsalen på folkhögskolan blev i stort sett full och till största delen upptogs platserna av de runt 70 ledamöterna. Men ett 30-tal åhörare hade tagit plats på de tre bänkrader som var reserverade för dem. På två av de fällbara sätena satt Fårösundsborna Anne Östman och hennes man Anders. 

– Det är viktigt att visa att man är intresserad, säger Anne Östman, som är medlem i Fårösunds utvecklingsbolag. Och så tycker jag det är kul att se vilka politikerna är.

– Det är bra att de tar sig bort från Visby. Norra Gotland blir lite styvmoderligt behandlat och det är få representanter från den här delen av ön i fullmäktige nu, säger Anders Östman.

För paret Östman var det inga särskilda punkter på dagordningen som var av intresse. Men de tyckte båda att det var intressant att höra debatten.

– Det är spännande och bra debatter. De är duktiga, jag är imponerad, säger Anne Östman. Anders håller med:

– Det var en spänstig debatt, särskilt den om riktlinjerna för fakturering och inkasso var bra. Det är kul att se att demokratin fungerar.

Thomas Antser, även han medlem i Fårösunds utvecklingsbolag, satt också med och lyssnade på sammanträdet.

– Det är bra att de kommer hit, man får en känsla av att politikerna är "verkliga". Sedan tycker jag att det kunde ha varit bättre information om att mötet skulle hållas här, säger han.

Frågan om riktlinjerna för kravhantering och inkasso handlade om de fakturor som skickas ut för till exempel barnomsorg eller vatten. Eva Nypelius (C) tyckte att de nya riktlinjer gav medborgarna för lång tid på sig att betala vilket är negativt för regionens likviditet. Men oppositionen höll inte med och det hela slutade med att ärendet efter votering skickades tillbaka till förvaltningen för ytterligare utredning –  för andra gången.

Fårösundsborna Anders och Anne Östman tycker att det är bra att politikerna tar sig utanför Visby ibland.
Fårösundsborna Anders och Anne Östman tycker att det är bra att politikerna tar sig utanför Visby ibland.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!