"Kompletta orter" handlade det mycket om vid seminariet som hade huvudinriktning på villkoren för och betydelsen av god service på hela Gotland och hur detta mål kan uppnås.
Ett 50-tal personer från kommun, länsstyrelse, Leader Gotland med flera institutioner kom till mötet, som arrangerades av Bunge sockenförening och Fårösunds rödakorskrets, i Folkhögskolans lokaler.
Minskad service
Arne Eklund, Bunge sockenförening, framhöll att man vill komma ifrån Moment 22-läget, att man flyttar från landsbygden för att det inte finns service varpå denna minskar ytterligare.
- Grundidén är en landsbygd som har en året runt-verksamhet, att hitta ett kitt för samordning. Här vill vi ha nya idéer om hur landsbygden ska bli komplett för att få lite fart på Gotland.
Social affär
En av de inbjudna gästföreläsarna var professor Per G Berg vid Sveriges lantbruksuniversitet som reflekterade kring begreppet "Kompletta orter" med utgångspunkt i Håga i Uppsalatrakten där man satsat på att uppnå detta.
Han tog upp många exempel men tryckte hårt på hur viktigt det är att ha en lokalbutik - eller "social generator" - på orten och han frågade sig varför det inte finns en i alla småområden eftersom alla vill ha en sådan.
Informella möten
- Man har inte gjort en ordentlig marknadsundersökning vad kunderna vill ha i sortimentet. Det är väldigt olika saker på olika platser förutom mjölk och bröd. Om det inte finns en affär missar man det enkla, informella mötet med grannar, kollen på vilka som bor i området. Få saker kan som butiken matcha det. Man kanske ska ha kvar olönsamma affärer för att det ger så mycket.
Lars Högdahl har utrett "Se medborgarna - för bättre service". Han vill se ett utvecklat och förbättrat samarbete mellan statliga, kommunala, ideella och privata parter.
- Allt hänger ihop, vanlig service och kommersiell, menade han och ville se servicepunkter där medborgarna kan få assistans med sina olika ärenden, punkter där det finns folk på plats åtminstone några timmar per vecka.
Komplett ort
Efter föredragen placerades deltagarna i grupper för att diskutera med utgångspunkt i vilken service som behövs för att människor ska känna att en ort är "komplett", vilka insatser som krävs för att de gotländska orterna ska upplevas som kompletta och vem eller vilka som bör ta initiativet.
Resultatet överlämnas vidare till Länsbygderåd Gotland som arbetar vidare med frågorna.
- Så att det det hela inte bara slutar med att det var en "bra dag", påpekade Inger Svenserud i Bunge sockenförening.