"Orkar inte bry oss om pengar"

Staten ska garantera ersättning på upp till tio miljoner kronor för dem som drabbats av narkolepsi efter vaccineringen mot svininfluensa.- Just nu spelar pengar ingen roll. Anton mår så dåligt att jag inte orkar bry mig, säger Susanne Serck.

Får ersättning. Anton Leimola har fått diagnosen narkolepsi och är nu en av dem som garanteras statlig ersättning. Hans mamma Susanne Serck berättar om den senaste tiden, som varit jobbig eftersom Antons sjukdom förvärrats.Arkivfoto: Henrik Radhe

Får ersättning. Anton Leimola har fått diagnosen narkolepsi och är nu en av dem som garanteras statlig ersättning. Hans mamma Susanne Serck berättar om den senaste tiden, som varit jobbig eftersom Antons sjukdom förvärrats.Arkivfoto: Henrik Radhe

Foto: Henrik Radhe

Fårösund2012-06-16 04:00

Den senaste tiden har varit tung hos familjen i Fårösund. 16-årige Anton Leimola (som tidigare hette Svensson) drabbades av narkolepsi efter att ha vaccinerats med Pandemrix i november 2009. På senare tid har symptomen förvärrats, bland annat är motoriken mycket sämre.

Anton Leimola har varit borta en del från skolan men med stöd av en extra resurs har han ändå kunnat delta så mycket han orkat. I går var det dags att sluta nian.

- Anton hade ingen lust att gå på skolavslutningen, men kom iväg i alla fall, berättar hans mamma Susanne Serck.

För sommaren är ingenting planerat.

- Vi tar en dag i taget. Anton har det jobbigt och har svårt att orka med kompisarna, säger Susanne.

Till hösten börjar Anton Leimola på gymnasiets individuella program, där han ska läsa in de ämnen han kommit efter i under sjukdomstiden.


Hoppas på ny medicin
I går presenterade socialminister Göran Hägglund (KD) och vice ordföranden i riksdagens socialutskott Lena Hallengren (S) gemensamt den lösning som innebär att de cirka 200 som drabbats, och som var under 19 år när de vaccinerades, ska få ekonomisk ersättning. 150 miljoner kronor finns avsatt i läkemedelsförsäkringen. Staten kan komma att betala mer än så, eftersom var och en ska kunna få upp till 10 miljoner kronor.

- Även om det mesta just nu kretsar kring hur Anton mår så är det självklart bra med pengarna. Jag har svårt att se att han ska klara ett vanligt jobb i framtiden och då behövs ersättningen, säger Susanne Serck.

Göran Hägglund och Lena Hallengren gav samtidigt besked om att kartlägga och stödja forskningen om narkolepsi. Susanne Serck hoppas på bättre mediciner i framtiden.

- Det kommer en specialistläkare till Gotland en gång i månaden och vi har redan testat flera mediciner. Det finns dyr medicin som heter Xyrem som andra drabbade provat och blivit lite bättre av. Problemet med den är att den kostar 150 000 kronor om året och inte täcks av högkostnadsskyddet, berättar Susanne Serck.

Narkolepsi är en neurologisk sjukdom som orsakas av störningar i regleringen av vakenhet och sömn.

Det främsta symtomet är en uttalad sömnighet dagtid och sömnattacker som inte går att förhindra.

Även attacker med plötslig kraftlöshet i musklerna och känsla av förlamning (kataplexi) samt hallucinationer och förlamning (sömnparalys) i samband med insomning och uppvaknande förekommer.

Fakta: Socialstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om