Vinden ligger på när Joacim Höög går på kajen längs med Fårösunds marina. Två fartyg, specialanpassade för marin forskning, är förtöjda vid bryggan i dag. Men så har det inte alltid varit.
– Vi låg här med bara en liten båt för ett projekt norr om Fårösund. Jag frågade den tidigare ägaren om det skulle vara möjligt att hyra en plats i hangaren. Då frågade han om vi inte ville köpa hela marinan i stället, säger Joacim Höög.
Fårösunds marina, inklusive den gamla flyghangaren, ligger ett stenkast från färjeläget. Företagaren Magnus Frej köpte marinan år 2017 och snart därefter uppträdde både Joakim Thåström och Smaklösa i byggnaden.
Planerna på att omvandla flyghangaren till lägenheter och radhus grusades däremot av miljö- och byggnämndens nej år 2020. Reningsverket i Fårösund ansågs inte kunna klara att koppla på fler hushåll.
Hösten 2022 sålde Magnus Frej Fårösunds marina vidare och den första november samma år räcktes nycklarna över till den nya ägaren – rederiet Midocean. Efter att ha huserat konserter och husdrömmar blev det därefter relativt tyst kring Fårösunds marina.
Men rederiets operativa chef, Joacim Höög, visar att arbetet pågår för fullt i bakgrunden. Han pekar på visualiseringsbilderna för framtiden som sitter uppskruvande på hangarens kortsida.
– Vår ambition är att detta ska bli Fårösund forskningsstation. För oss är det perfekt att även ha en bas mitt i Östersjön.
Planen är att behålla den K-märkta flyghangaren, med rötterna från 1920-talet, som den är. Bredvid vill Midocean uppföra en mindre byggnad, som blir basen för forskningsstationen. Just nu pågår miljöundersökningar inför den kommande tillståndsansökan.
– Vi får helt enkelt se hur långt vi kommer i den visualiseringen. Men målbilden är att bygga en liten forskningsstation som universitet eller stiftelser kan nyttja och i slutändan öka kunskapen om haven, säger Joacim Höög.
Ombord finns ett exempel på hur Midocean går tillväga. En konformad sensor, drygt en meter lång, placeras i vattnet och mäter kontinuerligt alltifrån halterna av salt och syre till temperaturskillnader. Det är en av Midoceans huvudkunder, stiftelsen Voice of the Ocean, som samlar in grunddatan och publicerar den i realtid för vem som helst att ta del av.
– Historiskt sett har man gått ut med ett fartyg, samlat in vattenprover och sedan vänt tillbaka. Då får du exakt data vid en punkt i havet vid ett exakt tillfälle. Men vad som händer tre dagar senare har du ingen aning om. Därför har man velat dra igång det här projektet.
Just nu finns två sensorer utplacerade runt Gotska Sandön. Andra mätområden finns utanför Åland, Bornholm och längs med västkusten. Var fjärde vecka beger sig Midocean ut för att byta ut sensorerna och genomföra underhåll.
– Detta har vi gjort till och från i fyra års tid åt Voice of the Ocean. Planen är väl att fortsätta kontinuerligt.
Ett annat projekt har varit att mäta mängden kvicksilver på botten tillsammans med Umeå universitet. På drygt 30 platser mellan Piteå och Norrköping bistod Midocean med bottenprovtagning av den miljöfarliga metallen. Men forskningen lämnar Joacim Höög åt proffsen.
– Jag är motorman i grunden. Sedan har jag jobbat ute på sjön, på varv och i land. Det här med att starta ett rederi var kanske inte min tanke när jag växte upp, men de här fem åren har varit väldigt givande.