Röda korset grep in när biträdet svek

Khadija Haidari och Mohammed Aziz Askar har haft otur med sitt offentliga biträde. Han var omöjlig att få tag på. När tiden höll på att rinna ut för deras överklagande fick Röda korset gripa in.

Foto: Stig Hammarstedt

Fårösund2017-07-04 09:47

När Khadija Haidari och Mohammed Aziz Askar kom till Sverige 2015 fick de inte veta att de själva kunde begära ett offentligt biträde, utan tog det biträde som Migrationsverket lät förordna. Det blev en jurist med inriktning på arbetsrätt och affärsjuridik.

Biträdet har fått 150 ärenden från Migrationsverket sedan 2015 och familjens kontakter med honom har haltat från start. Han var inte intresserad av att träffa dem inför Migrationsverkets utredningsintervju och när de fick avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd och ville överklaga fick de inte tag på honom.

– Vi kontaktade honom, men han svarade inte, säger Khadija.

Khadija och Mohammed var mycket oroliga. När läget blev kritiskt fick Annamaria Bauer och Therése Livemo på Röda korset fick gripa in.

– Det är viktigt att allt går via biträdet. Normalt hjälper vi inte till med överklaganden, men när det inte går att få tag på advokaten måste vi ändå göra det, säger Therése Livemo.

I sista minuten fick de hjälpa familjen att formulera det överklagande som juristen skulle ha skrivit.

– Vi var tvugna att åka in och lämna det direkt till Migrationsverket i Visby för att det inte skulle diarieföras för sent, berättar Annamaria Bauer.

Historien upprepades när familjen ville överklaga Migrationsdomstolens avslag i våras. Den här gången fick de hjälp av volontärer från nätverket Tillsammans på norr. En av volontärerna skrev ett underlag till juristen och efter många påringningar och mejl lyckades de få fart på juristen.

Khadija och Mohammed är mycket oroliga för att de inte ska få stanna i Sverige. De har två små flickor och befarar att deras framtid slås i bitar om de skickas tillbaka till Afghanistan. Problemen med biträdet lägger sten på börda.

– Jag är mycket orolig och rädd. Vi kan inte lagarna som styr. Det är väldigt viktigt att advokaten hjälper oss, säger Khadija.

Annamaria Bauer och Thérese Livemo möter många flyktingar som har samma problem med sina biträden som Khadija Haidari och Mohammed Aziz Askar.

– De har för många klienter och hinner inte med, konstaterar Thérese Livemo.

– Det är många som sitter i samma sits för många advokater tar på sig för många klienter. De känner sig inte lyssnade på och familjerna är i upplösningstillstånd när biträdena inte hör av sig förrän i sista stund, säger Annamaria Bauer och fortsätter:

– Det handlar om människors liv och framtid, men det finns ingen rättssäkerhet. Allt är bara ett stort lotteri där det gäller att ha tur med vilken handläggare och vilket biträde man får.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!