Spränger livsfarliga minor

Tyska minor innehållande ett ton sprängmedel har hittats av försvarets minröjningsenhet i Fårösund. Under stor försiktighet inleddes operationen för att oskadliggöra dem.
I går sprängdes de första minorna.

Ledningscentral. Örlogskapten Mattias Lysell leder ett 30-tal militärer i den tre dagar stora insatsen i Fårösund.FOTO: HENRIK RADHE

Ledningscentral. Örlogskapten Mattias Lysell leder ett 30-tal militärer i den tre dagar stora insatsen i Fårösund.FOTO: HENRIK RADHE

Foto: Henrik Radhe

Fårösund2012-05-24 04:00

Det var under en övning för bara några veckor sedan som försvarsmakten av en slump gjorde upptäckten. Inne i sundet, norr om färjeläget på Fårösidan, hittades hittills okända minor.

- Minröjningsenheten lokaliserade nio tyska minor från första världskriget, berättar örlogskapten Mattias Lysell, insatschef på plats i Fårösund.

Minorna var av två olika typer och så kallade kontaktminor som var tänkta att utlösas vid kontakt med fiendens fartyg.


Tungt artilleri
Sammanlagt innehåller minorna ett ton krut och annat militärt sprängmedel. Minorna ligger på relativt grunt vatten och tre bedöms som så farliga att försvaret inte vågar flytta dem utan därför väljer att spränga på plats.

- De av den andra typen lyfts en och en till en annan del av sundet för att sprängas där. Minorna ligger alla inom 70 gånger 20 meters yta, säger Magnus Lysell.

Under sprängningarna har försvaret stängt av luftrummet till 1 000 meters höjd, eftersom splitter kan spridas högt.

30 man från 3:e och 4:e sjöstridsflottiljen jobbar under operationen och till sin hjälp har man sex båtar. Den största är HMS Fårösund, som har en kran med ett så kallat minnät som de flyttar de minor som bedöms som säkrast. Röjdykare fäster nätet runt minorna, men under lyft och bogsering är det för farligt för dykarna att befinna sig i vattnet.

För att säkra militär personal och allmänhet under den tre dagar långa minröjningsoperationen höll försvarsmakten i tisdags ett samverkansmöte med Region Gotland, länsstyrelse, polis och kustbevakning. Örlogskapten Mattias Lysell menar att gotländska myndigheter är bra på just samverkan.

- Minorna ligger på ett knepigt ställe. Begränsad yta och grunt vatten påverkar riskområdesberäkningen, säger han.

De nio minorna saknar tändinrättningar och har sannolikt inte lagts ut i sundet av fientlig makt.

- Minorna har nog legat utanför Gotland i olika minlinjer. Svenska minröjare långt tillbaka har dragit in dem i sundet, men de flesta som jobbat här är väldigt förvånade över att de ligger här, säger Mattias Lysell.

Under första världskriget var Fårösund en strategiskt mycket viktig hamn. Hela södra delen av Östersjön var tysk kust och den östra gränsen gick i höjd med Litauen.

Från ledningscentralen i hamnen vid gamla KA 3 kunde Mattias Lysell i går beordra sprängning av de första två minorna. Strax efter klockan 14 exploderade den första och en plym av vatten steg mot himlen.


Lyckad sprängning
- Det gick alldeles strålande bra. Nu har vi startat på allvar och det är bara sju minor kvar, säger Mattias Lysell.

Explosionen utlöstes från ett av de militära fartygen, där personalen bar hjälm och skyddsvästar.

- Det som vi ser som risk för vår personal är att sprängmedlet har förändrats och blivit stötkänsligt, säger örlogskapten Mattias Lysell.

Efter den lyckade sprängningen träffade han myndigheterna i Visby för ett koordinationsmöte inför de kommande dagarnas minröjning i Fårösund.

En världsomspännande militär konflikt centrerad i Europa som började den 28 juli 1914 och varade till den 11 november 1918.

Sverige liksom Danmark och Norge förklarade sig vara neutrala. Finland tillhörde Tsarryssland sedan 1809, vilket innebar att Sverige hade en landgräns gemensam med en av de krigförande stormakterna.

Stora sträckor av Östersjön, Öresund och Kattegatt minerades av de krigförande och vållade den svenska sjöfarten stora förluster. Tre svenska ångare förolyckades den 6-7 december 1914

Källa: Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!