Det var natten till i söndags som Fårösunds fjärrvärmeverk eldhärjades.
– När vi kom hit var det så varmt att taket hade ramlat in, lysrören låg på golvet och all elektronik var utslagen. Räddningstjänsten kunde inte göra något, säger Kristian Björklund, som tillsammans med sin far Axel är ägare den stora flispannan som förser 60 abonnenter med värme.
Nästan två dygn senare ryker det ännu ur anläggningen inne på Kustparksområdet.
– Man känner sig ganska uppgiven. Det är en riktigt dålig start på nya året, säger Kristian Björklund och berättar att de har fått hjälp av försäkringsbolaget med alternativa lösningar:
– Vi jobbar på att få ner en tillfällig panna så fort som möjligt, förhoppningen är att få igång den på onsdag.
Bland de drabbade finns förskolan i Fårösund.
– Jag var här under söndagen och i källaren hämtade jag upp element och vi har också fått låna en byggfläkt från en förälder. Här hjälps vi åt och man är ju en problemlösare i det här yrket, säger barnskötaren Karin Ljung.
Samlingsrummet på avdelningen Hajen hålls nu varmt, resten av lokalerna är kalla. Vatten i termos underlättar blöjbyten i ett svalt skötrum och en brasa på storbilds-tv värmer mentalt.
Sedan värmen försvann för ett år sedan har förskolan egna element i beredskap.
– Det är ständigt återkommande problem med fjärrvärmen, säger Karin Ljung och får medhåll av kollegan Linda Wistrand som bor i lägenhet:
– Jag tycker ofta att det är kallt och inget varmvatten. Det är inte trevligt, säger hon.
Hos Gotlands idrottscenter är läget den här gången så akut att ägaren Marcus Larsson kan tvingas stänga några dagar.
– Vi har inget varmvatten och fläktar i hallen och i omklädningsrum, säger han.
Marcus Larsson har förståelse för att det brunnit, men liksom Linda Wistrand berättar han att problem med kyla och otillräcklig fjärrvärme har funnits långt tidigare.
– Det var en period för en månad sedan också, det är trist när det strular och vi har ett ansvar att hålla öppet mot Region Gotland, som köper tid av oss i simhallen, säger han och berättar att värmen i bassängen sjunker och att en byggfläkt knappast klarar att värma stora idrottshallen.
Branden hos fjärrvärmeverket drog igång krisberedskapen hos Gotlandshem i söndags, då 59 av deras 79 bostäder blev utan värme. Hyresgästerna försågs med värmefläktar och två gamla oljepannor kunde startas. Men under måndagen var fortfarande 17 lägenheter på Stenstuvägen utan fjärrvärme.
– Jag och mina tre barn har inte duschat sedan i lördags, säger Jessica Jonsson.
Även hon berättar hur hon har tvingats vänja sig vid osäker tillgång på varmvatten och värme i elementen.
– Jag har bott i den här lägenheten i sju år och det har krånglat hela tiden. 2017 hade jag en bebis och då fick vi till och med gratis hyra för att det var så kallt, säger hon.
Förutom den fläkt hon har fått låna av Gotlandshem har hon en egen och ytterligare ett element, men elen är just nu dyr.
– Jag är trött på det här nu och jag tänker inte betala elräkningen.
Mattias Adman, chef för bostadsservice hos Gotlandshem, menar att frågan om elräkningen blir en diskussion när allt fungerar igen. Vid lunchtid på måndagen kom en duschbarack på plats för de drabbade hyresgästerna, och en mobil oljepanna väntas under tisdagen.
– Fårösunds fjärrvärme har en riktigt stor utmaning att få igång produktionen igen, vi tar hand om vårt bestånd, säger han.