Den nära 20 meter långa båten är en av de största som används till sjöräddning i Sverige. "Rescue Stenhammar" har tidigare varit stationerad vid Sjöräddningssällskapets station i Rävsnäs norr om Kappelskär.
– Det här betyder jättemycket för Gotland. Det skapar en bättre uthållighet, vi kan vara lite längre ute på sjön. Dessutom får vi en större kapacitet, säger Tomas Lerberg som är ansvarig för Sjöräddningssällskapets station i Fårösund.
Han syftar bland annat på möjligheten att bistå vid brandsläckning, både till sjöss och vid land.
– Finns det en hamn eller plats att lägga till vid så kan vi pumpa upp vatten på land. Vi kommer också att få större kapacitet att länsa båtar, men också en möjlighet att ta ombord fler personer, vid till exempel en evakuering, säger Tomas Lerberg.
Stationens nuvarande båt, 12-metersfartyget "Rescue Fårösund", kommer snart att avgå mot fastlandet, och agera ersättningsresurs inom Sjöräddningssällskapet, troligtvis på flera orter runt om i landet.
Tomas Lerberg förklarar att man haft en god beredskap, redan innan den nya båten, men att den nu blir ännu bättre.
– Det är en ynnest att få ha den. Det är en helt annan komfort för oss. Men vi tycker att det behövs bra båtar på Gotland. Visby fick en ny räddningsbåt för ett tag sedan och nu när Fårösund fått den här så kan vi verkligen känna att beredskapen är god – på hela ön.
Att Fårösund fick en ännu större båt, än den som finns i Visby, har en förklaring, menar Tomas Lerberg:
– Fårösund har ett mycket centralt läge i Östersjön. Vi kan snabbt ta oss både västerut och österut. Sen har man sett att både handels- och kryssningstrafiken ökat runt Gotland.
Sjöräddningssällskapet får inga bidrag av staten utan verksamheten bygger på gåvor, medlemskap och ideella insatser. Samtliga räddningsbåtar har frivillig besättning som är beredd att ställa upp dygnet runt, året om.
– Vi behöver alltid en återväxt och fler som är engagerade. De frivilliga är nummer ett. Sen kommer båtarna. Och gör man inte ett bra jobb eller kan upprätthålla en station, så kanske man inte får ha de här båtarna. Så det gäller att få till ett bra gäng och få folk att vilja stanna.
– På vår station finns inte prestige. Här jobbar vi för lyhördhet och öppenhet, vilket jag verkligen tror att vi lyckas med, fortsätter Tomas Lerberg.