"Värst att inte kunna skratta"

- Värst är att inte kunna skratta och inte få köra moppe, säger Anton Svensson, 14, i Fårösund.2009 var han en av 800 elever i de gotländska skolorna som vaccinerades med Pandemrix.Nu har han symptom som tyder på att han har narkolepsi.

Narkolepsi. Anton Svensson har svårt att kontrollera musklerna och när händerna darrar är det svårt att äta.

Narkolepsi. Anton Svensson har svårt att kontrollera musklerna och när händerna darrar är det svårt att äta.

Foto: Henrik Radhe

Fårösund2011-04-07 04:00

Just nu är Anton sjukskriven på halvtid och hemma från skolan. Han somnar över skolböckerna i klassrummet och på fritids, ögonen tappar fokus, händerna darrar och när han skrattar tappar han kontrollen över musklerna i kroppen.

-  Det är tråkigt eftersom jag missar så mycket. Jag vill att det ska gå bra i skolan men jag orkar inte så mycket. Tröttheten tar jag, men att inte kunna skratta, det är svårt, säger Anton som tidigare alltid varit en glad person.


Mardrömmar
På dagarna somnar han och nattetid är sömnen fylld av mardrömmar. I juni fyller han 15. Det skulle betyda moped och ett härligt sommarlov.

- Det måste fixa sig, annars vet jag inte vad jag gör. Sommarlovet brukar vara det roligaste och jag har längtat efter att köra moped.

- Nu vet jag inte hur det blir, varför just jag? suckar han argt.

8 00 elever i de gotländska skolorna vaccinerades med en dos Pandemrix. Totalt vaccinerades 68 procent av Gotlands befolkning mot svininfluensan. Normalt drabbas en på 100 000 personer av narkolepsi. Av dem som vaccinerats beräknas 4 på 100 000 drabbas, men bara i Sverige och Finland, konstaterar Christer Stoltz, chef för beredskapsverksamheten på ön.

- Vi diskuterade hemma och i skolan om vaccinationen och vad som kunde hända om man valde bort den. I vår familj var det bara min man som inte vaccinerade sig, säger Antons mamma Susanne Serck som är kurator på Fårösundsskolan.

Ingen informerade om biverkningar, bortsett från man kunde få feber och smärta i armen efter sprutan.

- Sommaren 2010 var Anton tröttare än vanligt men jag tänkte att det var vanlig pubertetströtthet. På hösten åkte vi utomlands på semester och då sov han så att vi fick be personalen öppna dörren till rummet, minns Susanne.


Bytte skola
I höstas tappade Anton koncentrationen i skolan. Trots att han la sig i tid hemma för natten somnade han i klassrummet. Han bytte skola till en mindre klass i Slite skola där det fanns en säng.

- Först gick det bra men jag blev mer trött och klarade inte roliga situationer. Att skratta är omöjligt, då tappar jag kontrollen och faller ihop, förklarar Anton.


Såg på tv
Susanne Serck berättar att Anton sedan tidigare har diagnosen adhd som han medicinerat för. Hon kontaktade vårdcentralen där läkaren tog prover och gjorde tester och bytte Antons medicin.

- I januari ringde barn- och ungdomspsykiatrin, de hade sett samma tv-program som jag om narkolepsi och vaccinering med Pandemrix. Anton fick träffa en läkare där som direkt satte diagnosen narkolepsi. Ingen annan sjukdom har liknande symptom, säger Susanne.


Anlag
Hon konstaterar att vem som helst inte kan drabbas av narkolepsi. Ett anlag måste finnas och troligen kan vaccineringen trigga i gång den obotliga sjukdomen.

Hoppet står till forskning och att nya mediciner tas fram.

- Vad hjälper det. Mitt liv har förändrats och det gör mig ledsen, säger Anton.

Vaccinet mot svininfluensa rekommenderas inte längre till barn under 18 år på grund av misstänkt samband mellan vaccination med Pandemrix och sjukdomen narkolepsi. En europeisk utredning blir klar i sommar.

På Gotland gavs 43 316 doser av vaccinet Pandemrix, med en eller två doser, och cirka 38 000 av öns drygt 57 000 innevånare vaccinerades.

Källa: Läkemedelsverket, Socialstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om