Fårösundsskolan är det här läsåret en skola utan sjundeklassare. Förra våren fanns 20 sjätteklassare i Lärbro skola och 5 vid Fårösundsskolan som skulle bilda en klass med 25 elever i Fårösund. Men av eleverna i Lärbro valde 15-16 Solklintsskolan i Slite. Resten valde skolor i Visby.
Kvar till sjuan i Fårösund fanns fem elever. De var så få att Region Gotland valde att skriva in dem i Fårösund, men förlägga undervisningen till Slite. En lösning som innebar att regionen åtog sig att lösa skolskjutsen.
Nu har Region Gotland skickat ut en förfrågan till föräldrar till elever i årskurs 6. Det finns elva sjätteklassare i Lärbro och 15 i Fårösund. Regionen vill veta hur föräldrarna planerar barnens fortsatta skolgång.
– Vi har goda förhoppningar om att de 15 i Fårösund fortsätter i sin skola. Men av de i Lärbro väljer troligen flera en annan skola. Några har syskon som går i Slite, och några väljer nog Visby, tror Jan Wahlén som är rektor i Lärbro.
– Det är ovisst på alla kanter just nu, tillägger han.
Om elever väljer bort Fårösund kan skolan nästa läsår komma att ha 15 elever i årskurs 9 och lika många i årskurs 7. Alltså ett högstadium med 30 elever.
– Ju färre elever, desto mer behövs i särskilt stöd för att driva skolan. Kostnaden kommer att bli jättehög per elev, säger Jan Wahlén.
Beslutet om de fem Fårösundselever som undervisas i Slite ska fortsätta där tas av grundskolechefen Torsten Flemming. Men framtiden för Fårösundsskolan kan bli en fråga för politikerna i barn- och utbildningsnämnden redan i vår.
– Vi hoppas att skolan får en påspädning av elever från Lärbro. Får den inte det, måste vi fråga oss om det går att starta en klass med bara 15 elever och om vi kan ge så mycket ekonomisk kompensation som krävs, säger ordföranden Brittis Benzler (V).
Brittis Benzler är kritisk till det fria skolvalet och tycker att Fårösundsskolan är ett tydligt exempel på vilka problem det kan skapa. Var Lärbrobarnens val förra våren en engångshändelse, eller starten på en trend? Den här våren kan bli avgörande för högstadiets framtid.
– Från politiskt håll vill vi behålla högstadiet. Vi har varit envisa och jag har varit med om att säga nej till förslag att lägga ner högstadiet tre gånger tidigare. För barnen på Fårö är det viktigt att det finns kvar. De får för lång skolväg om de måste åka till Slite, säger hon och fortsätter:
– Det fria skolvalet ställer stora krav på föräldrarna, som måste ta ansvar för helheten och vara solidariska.