Lindster (S) om skolbeslutet: ”Båda behövs”

Det blev inget beslut om nedläggning av högstadiet i Fårösund på tisdagen, men det måste bli förändringar. ”Vi kommer inte köra på som hittills”, säger Oscar Lindster (S), ordförande i barn- och utbildningsnämden.

Oscar Lindster (S), ordförande i barn- och utbildningsnämden.

Oscar Lindster (S), ordförande i barn- och utbildningsnämden.

Foto: Felix Wedjesjö

Fårösund/Slite2024-03-19 13:15

Efter att ha genomfört en utredning kring Gotlands högstadieskolor var tjänstemännens förslag att lägga ner Fårösundsskolans högstadium och flytta eleverna till Solklintskolan i Slite. När politikerna samlades på tisdagen för beslut gick de dock emot förslaget.

– Vi kommer att ha kvar två högstadier på norra Gotland, men vi kommer inte att köra på som vi gjort hittills, säger Oscar Lindster (S), ordförande i barn- och utbildningsnämden.

Problematiken är framför allt bristen på legitimerade lärare. Enligt förvaltningens utredning saknar cirka hälften av lärarna i de båda skolorna lärarlegitimation, vilket bland annat innebär att de inte får sätta betyg. Det innebär att kvaliteten för eleverna i Fårösund och Slite hotas.

Enligt Oscar Lindster var nämnden eniga så till vida att ingen röstade för förvaltningens förslag. I stället lades två andra förslag fram av politikerna.

– Majoriteten la fram ett förslag att ge förvaltningen i uppdrag att säkra kvaliteten i de båda skolorna genom att titta på de alternativa förslag som de pekat på i sin utredning. Det fanns en rad intressanta förslag i utredningen som man kan gå vidare med, säger han.

Även Centerpartiet la fram ett förslag, men det blev majoritetens förslag som klubbades igenom efter omröstning.

– Jag tycker att de var ganska likvärdiga, säger Oscar Lindster.

De alternativa förslag som politikerna vill undersöka vidare handlar om ökad samordning mellan de båda skolorna. Det handlar exempelvis om tjänsteplanering med utgångspunkt från lärarbehörighet, möjlighet till fjärrundervisning och att elever kan flyttas mellan skolor vissa dagar för att i högre grad kunna utnyttja de behöriga lärare som finns. Förvaltningen ska också återkomma med en kostnadsberäkning kring åtgärder såsom förflyttning av elever och personal.

Oscar Lindster utesluter inte att det kan bli vissa förändringar redan till höstterminens start, men eftersom förvaltningen nu fått ett nytt uppdrag är det troligare att det dröjer.

– Förvaltningen ska återkoppla med en första avstämning till nämndens möte i juni, säger han.

Men är det troligt att det går att lösa problemen utan att lägga ner ett högstadium?

– Som sagt, det finns en rad intressanta förslag i utredningen och vi ser att vi behöver ha båda högstadierna kvar.

Utbildningsdirektör Torsten Flemming konstaterar att politikerna valt ett annat spår än det han och förvaltningen förordat.

– Som tjänsteman i förvaltningen så är uppdraget att leverera så tydliga och faktabaserade underlag till beslut som möjligt. Handläggarna på utbildnings- och arbetslivsförvaltningen har levererat ett väldigt bra underlag med fokus på elevernas måluppfyllelse och kvalitet i undervisningen, säger han i mejlintervju och fortsätter:

– Politikerna har ett bredare perspektiv och har utifrån det tagit ett annat beslut än det som förvaltningen föreslog.

Han försäkrar att förvaltningen kommer att göra allt för att säkerställa en så god kvalitet som möjligt för eleverna på Fårösundskolans högstadium även fortsättningsvis.

– Utmaningen med brist på lärare och svårighet att få en ekonomi i balans kvarstår. Det kommer förvaltningen först och främst genom grundskolechef, rektor på Norra Gotlands skolområde och medarbetarna på Fårösundskolan nu sätta sig ner och göra en plan för utifrån det beslut som är taget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!