Den här veckan pågår ett intensivt filmarbete i klass 6 i Fårösundsskolan, när eleverna gör egna animerade filmer tillsammans med elever vid Battery Park School i New York. Barnen i Fårösund möter de amerikanska eleverna genom internet och videochatten Skype. Förutom att de på det sättet kan se varandra när de pratar, så kan de också passa på att ställa frågor om hur det är att bo och leva på de olika platserna.
Uppgiften som ska dramatiseras av barnen i Fårösund är att klassen från Gotland är på väg till New York för att träffa de amerikanska eleverna på skolan. Någonstans längs vägen stöter de på ett hinder som krånglar till resan och gör den till ett äventyr. Barnen i New York gör motsvarande resa, fast till skolan och skolbarnen i Fårösund.
- Det blir kul att få veta mer om hur de har det i New York. Jag hoppas vi kan hålla kontakten sedan, säger eleven Mikaela Malmqvist.
Filmfestival
Svenske animatören Erling Ericsson är initiativtagare till projektet. Nu håller han i trådarna från New York där han fungerar som kontaktperson mellan barnen, men han finns med i klassrummet i Fårösund via internet.
Om en månad är det han som kommer att hjälpa till så att Fårösundsbarnens film visas vid filmfestivalen i New York, den 18 mars. Innan det ska animatören Patrik Muskos vid Film på Gotland hjälpa till att klippa ihop de 4 filmerna som de 18 eleverna i Fårösund gjort tillsammans i sina grupparbeten.
Under tiden i projektet får barnen bland annat övning i engelska och geografi. Och de lär sig om hur de olika samhällena fungerar genom utbytet med eleverna i Amerika och genom att söka information på internet.
- Tanken är att de ska få berätta för varandra om sina miljöer. Det är svårt för barnen i New York att förstå den totala ödemarken på Fårö och för våra barns del är det ett långt steg att sätta sig in i den intensitet och skillnad som en stor stad som New York innebär, säger läraren Anna Stövring-Nielsen.
EU-stöd
Projektet har stöd genom EU-satsningen Yobana/Young Baltic Narratives.
Sverige, Finland och Estland är med och genom utbytet är animatören och filmaren Mikk Rand från Estland på Gotland för att undervisa eleverna. I Estland har han bland annat jobbat med animationer som visats på tv, och med ett undervisande filmprojekt där han reser runt och gör film med en buss som samtidigt är en mobil filmstudio, "Kinobuss".
- Syftet med projektet är att bredda förståelsen för berättandet genom film. Alla ungdomarna kan sedan uppleva varandras filmer på Yobanas hemsida, berättar han.