Brister på en tredjedel av byggarbetsplatserna

36 procent av de byggarbetsplatser på Gotland som kontrollerades via Byggnads under arbetsmiljöveckan uppvisade brister. Det var näst sämst i landet.

Byggarbetsplats.

Byggarbetsplats.

Foto: Arkivfoto

Fastighets- & byggnadsindustri2020-11-28 08:11

Totalt genomfördes 1 393 kontroller under den europeiska arbetsmiljöveckan den 19-23 oktober. Dessa gjordes över hela landet och på 25 procent av dessa uppdagades brister som enligt Byggnads omedelbart skulle behöva åtgärdas för att inte riskera de anställdas liv och hälsa.

De vanligaste bristerna var inom hantering av kemiska ämnen, fallrisker samt passerande fordonstrafik.

– Det här är fullständigt oacceptabelt och en av anledningarna till att vi driver frågan om arbetsmiljö så hårt i årets avtalsrörelse. Det behövs en rejäl upprensning i hela branschen, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads. 

På Gotland kontrollerades 14 arbetsplatser. Av dessa hade fem brister eller 36 procent. Bara Stockholms län uppvisar ett sämre resultat med 40 procent arbetsplatser med brister. Bästa resultat hade Kronoberg och Dalarna med åtta procent.

Byggnads Stockholm-Gotland hör dessutom ihop organisationsmässigt. Men problemen finns på såväl stora som mindre arbetsplatser framhåller Tomas Kullberg, ordförande för Byggnads Stockholm-Gotland. Han är inte överraskad över resultatet.

– Vi har vetat att det sett ut så här, nu får vi papper på det. 

Han menar att tidsfaktorn är en bidragande orsak.

– I dag är den största risken att man inte har planerat arbetet i god tid. Förr i tiden hade man en projekteringstid för att det skulle vara säkert, i dag ritar man husen samtidigt som man bygger. Beställaren vill ha huset färdigt så fort som möjligt för att kunna flytta in eller sälja. 

– Man trycker också in flera olika branscher som elektriker och rörmokare i samma utrymme. Det blir en struktur som inte är bra, risken för olyckor ökar markant, menar Tomas Kullberg.

Hälsofarliga ämnen är ett annat problem. Om förbjudna vid nyproduktion kan de dyka upp vid renoveringar. Asbest, bly och pcb kan förekomma. Och i dagens lim kan det finas mycket kemikalier.

– I dag är lim och färger de stora bitarna. Material köps från exempelvis Ryssland vilket ställer stora krav på den som säljer om vad de innehåller. 

Nästa år återkommer Arbetsmiljöveckan under vecka 43. Enligt Byggnads är byggbranschen landets mest olycksdrabbade. De senaste tio åren har mellan fem och fjorton personer årligen dött på svenska byggen och hittills i år finns inget som tyder på ett trendbrott. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!