Han har figurerat på sportsidorna genom åren, som badmintonspelare. Och i diverse annonsspalter, som försäljare åt företagsmäklarna Länia. För vissa är Johan Gate synonym med Ihre gård.
Men hans namn dyker också allt oftare upp på nyhetssidorna, i samband med egna, större fastighetsaffärer på Gotland.
1990 var han studenten Johan Gate från Lidingö som flyttade till ön för studier i ekonomi och informationsteknologi.
– Jag är kanske ett tidigt exempel på att högskolan är viktig för Gotland, säger han själv.
Under studietiden träffade han sin exfru. De lämnade ön ett tag, men återkom kring 1995. Ungefär ett decennium tidigare hade pappa Per Gate köpt Ihre gård och sonen Johan anslöt dit. Den sistnämnda skulle senare ta över och göra stora investeringar där.
– Men Ihre är mina föräldrars dröm, slår sonen fast.
Länge fanns dock inga pengar att investera för och för att dryga ut kassan tog Johan Gate extrajobb som ekonomiansvarig och revisor. Så småningom blev det kontor i stan.
2005 gjorde Johan Gate sin första fastighetsaffär, när en byggnad med sex lägenheter i Stenkyrka köptes för 800 000 kronor. Alla de pengarna lånades från banken.
– Så det har gått därifrån till att vi har fastigheter för 200 miljoner kronor, säger Johan Gate – som numera äger eller deläger över 20 olika bolag.
En omtalad affär gjordes för tio år sedan, när han köpte det hus som länge hade huserat Systembolaget vid Stora Torget för omkring 15 miljoner, tillsammans med flera kompanjoner. Gate, som sedan dess sålt sin del, berättar att köpet upprörde vissa.
– De trodde att det var vi som hade lagt ner Systembolaget inne i stan, men så funkar det såklart inte.
Ungefär samtidigt köpte affärsmannen den stora fastigheten Lundbygatan 2 i östra Visby. Då var byggnaden nästan tom – och hyresgästerna Arla och DHL flyttade snart därifrån.
– Huset har sedan gått från en miljon till sju miljoner i årsomsättning. Där och då var det en farlig investering, när man inte har råd att misslyckas. Det har jag däremot nu, jag gör hellre fyra affärer, varav tre blir bra, än att bara göra en bra affär.
Andra köp genom åren inkluderar den gamla senapsfabriken där Bilcompaniet ligger, samt fastigheter på Visborgsgatan och S:t Hansgatan som blivit bostadsrätter. Tillsammans med affärspartnern Peter Nilsson börjar Johan Gate också bli stor i turistbranschen, efter utbyggnad i Ihre och inköpta stugbyar i Tofta, Lickershamn och Fårösund.
– Vi har nog 700 gästbäddar tillsammans.
En omskriven affär inom turistnäringen var Slitebaden, som Johan Gate köpte i fjol – och sålde igen för två månader sedan. Då sade han till media att Region Gotland inte velat lyssna på hans expansionsplaner i Slite.
Uppmärksamhet har även kvarteret Kolgården fått, som byggts på A7-området. Byggnaden ligger bredvid gamla Filmgymnasiets lokal – som Gate också äger. Det kan bli bostadsrätter där, men en K-märkning gör det projektet komplicerat.
Kolgården har uppmärksammats av tidningen Arkitektur, som beskriver det som ”effektiva studentbostäder med stram fasad som visar vägen för kostnadseffektivt bygge”.
Kostnaden är i storleksordningen 60 miljoner kronor. Att det handlar om studentbostäder är dock en förenkling; det är delvis det, men även ett hotell.
– Just nu är det kanske 50 studenter där, plus pendlare och några hotellgäster. På sommaren blir 50 till 55 av 60 bäddar till hotellsängar. I dag har vi också sålt hälften av bostäderna ungefär.
Just denna blandning av boendetyper präglar Johan Gates projekt just nu, med bostadsrätter, hyresrätter och gästsängar på samma tomt – och ibland i samma hus, uppdelat på säsonger.
Han ville göra en blandning även på A7-fältet, där Gates bolag Österled fastighets AB var med och vann anvisningstävlingen. De delar dock segern – och fältet – med tre andra bolag.
– Vi var de enda som erbjöd att göra hyresrätter, men när vi bara får en fjärdedel och de andra bygger bostadsrätter blir det nog inte så.
Mer likt Kolgården kan det framtida kvarteret Kransborren bli, i området som de flesta kallar Kokkolokkoskogen på Hällarna i Visby.
– Jag vill göra ett Kolgården till där, fast dubbelt så stort.
Fastigheten köptes från regionen för åtta miljoner kronor. Men detaljplanen tillåter egentligen bara hotell och kontor.
Det kan bli en kamp med myndigheterna här – vilket inte skulle vara första gången.
– Frågan är om jag ska bygga hotell i stället. Eller om jag ska ta fajten och försöka ändra på det här, så jag kan bygga bostäder också och låta studenter bo där?
Oavsett räknar Johan Gate med att göra investeringar på omkring 300 miljoner kronor bara i Visby de närmaste åren.