Mer TBE-vaccin till Gotland

Det har sålts betydligt fler doser TBE-vaccin på Gotland i år än tidigare. Ett av läkemedelsföretagen har mer än fördubblat sin försäljning under årets sju första månader jämfört med 2017.

Bara ungefär en procent av alla fästingar bär på TBE-viruset men har man oturen att bli smittad blir man ofta hårt drabbad.

Bara ungefär en procent av alla fästingar bär på TBE-viruset men har man oturen att bli smittad blir man ofta hårt drabbad.

Foto: Fredrik Sandberg/TT/arkivbild

Fästingar (GA)2019-09-02 09:33

Det verkar som om gotlänningarna vaccinerar sig mot den fästingburna sjukdomen TBE i större utsträckning än vad de gjort hittills. Ett av de två företag som producerar vaccin har sålt 107 procent fler doser till Gotland under perioden januari-juli jämfört med samma period för två år sedan. Det andra läkemedelsföretaget har fram till och med juli i år levererat drygt 20 procent fler vaccindoser än under hela förra året. Och den ökade försäljningen av vaccin märks, i alla fall på vårdcentralen Wisby Södras drop-in mottagning.

– Intresset har ökat, det är en smygande, konstant ökning. Och vi får många turister som kommer hit, de passar på att ta sprutorna när de är lediga, säger sjuksköterskan Susanna Södergren och fortsätter:

– Annars rekommenderar vi det inte generellt, bara om man ska åka till utsatta områden.

På Gotland smittas årligen ett fåtal personer av TBE, hittills i år finns två rapporterade fall. I hela landet har närmare 400 personer per år konstaterats ha fått sjukdomen under de senaste två åren. TBE smittar via fästingar som överför viruset när de biter människor och bara cirka en procent av fästingarna bär på viruset. Det kan jämföras med Borrelia som 20-30 procent av fästingarna bär på. Men även om det är ganska liten risk att drabbas av TBE så är rekommendationen från Folkhälsomyndigheten att ändå vaccinera sig om man bor eller vistas i ett riskområde.

– Om man har otur och får TBE så blir man ofta illa drabbad och får långsiktiga besvär, säger Marika Hjertqvist, epidemiolog på Folhälsomyndigheten. Hon ser inte heller några hinder med själva vaccinet.

– Det är ett säkert vaccin, man behöver inte vara rädd för biverkningar.

Det är landets regioner som själva definierar riskområden för TBE och ger rekommendationer för vaccinering. På Gotland är regionens råd att den som ska vistas längre tid än en eller ett par dagar på Karlsöarna eller Gotska Sandön bör vaccinera sig. När det gäller resten av ön är det upp till var och en att bedöma sitt behov. För den som är mycket ute i naturen och ofta får fästingbett kan det vara motiverat att ta sprutorna, likaså om man ofta besöker till exempel Stockholms skärgård. En stor del av alla rapporterade TBE-fall brukar smittas inom Upplands och Södermanlands skärgårdar eller runt Mälaren. TBE finns inte i Norrland och inte heller i delar av Dalarna och Gävleborgs län.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om