De senaste åren har både rådjuren och rabbisarna ökat rejält i antal på ön. Att rådjursstammen ökar visar sig inte minst genom att viltolyckorna på Gotland har blivit fler. Förra året inträffade drygt 450 viltolyckor vilket är en kraftig ökning jämfört med 2014 då motsvarande siffra var 357. Med djuren kommer också fästingarna. Sommaren är den tid fästingarna är som mest aktiva eftersom de trivs bäst under varma och fuktiga förhållanden.
– Det är ingen överraskning att fästingarna blir fler eftersom de lever i symbios med och livnär sig på djuren, säger Camilla Artinger, smittskyddssjuksköterska inom Region Gotland.
Allt fler fästingar innebär även större spridning av de fästingburna sjukdomarna TBE och borrelia. Nationellt ökade antalet TBE-fall under 2015, men Gotland har inga rapporterade fall varken förra året eller hittills i år. Tidigare har Gotska sandön och Karlsöarna pekats ut som riskområden, men Camilla Artinger känner inte till att någon har blivit smittad där.
– Att fästingarna på Gotland inte bär på smittan kan bero på vårt isolerade läge. När en gotlänning har fått TBE har de oftast smittats på fastlandet, säger hon.
Det räcker att bli biten en gång för att smittas och ibland går det så fort att det inte spelar någon roll om man upptäcker och avlägsnar fästingen direkt. Det går att vaccinera sig mot TBE men på Gotland finns ingen allmän rekommendation om det eftersom viruset har liten eller ingen spridning.
– Det finns ingen anledning att be folk att vaccinera sig för att vistas i den gotländska naturen. Däremot kan det finnas en idé om man planerar att besöka andra platser i Sverige där viruset är vanligare, säger Camilla Artinger.
Borrelia finns i nästan hela Sverige. Eftersom det inte är en anmälningspliktig sjukdom finns ingen statistik på hur många som drabbas på Gotland.
Sjukdomen brukar göra sig till känna genom huvudvärk, ledvärk och feber och behandlas med antibiotika.
Mot TBE finns det däremot inget botemedel utan bara behandlingar som mildrar symtomen. Ibland kan det dröja flera veckor innan symtomen visas. Allvarlig TBE yttrar sig främst som hjärnhinneinflammation med symtom som hög feber, huvudvärk och i vissa fall även kramper och förlamningar. De flesta blir helt återställda men det kan ge bestående besvär som till exempel trötthet och minnessvårigheter.