TBE Det här ska du tänka på

Nu är fästingsäsongen igång igen. Visby lasaretts smittskyddsläkare guidar oss till vilka vaccinationer vi behöver på Gotland i sommar.

Vaccination. Visby lasaretts smittskyddsläkare Sven Montelius, menar att man inte behöver vaccinera sig mot TBE om man ska spendera sommaren på Gotland, men att man bör överväga det om man ska semestra i något av riskområdena på fastlandet. Arkivbild 2006.

Vaccination. Visby lasaretts smittskyddsläkare Sven Montelius, menar att man inte behöver vaccinera sig mot TBE om man ska spendera sommaren på Gotland, men att man bör överväga det om man ska semestra i något av riskområdena på fastlandet. Arkivbild 2006.

Foto: Ranta Illka

Fästingar2017-06-13 11:45

TBE är en virussjukdom som sprids av fästingar och som kan orsaka en inflammation i hjärnan, hjärnhinnorna eller på båda ställena. Viruset finns främst i Stockholms län, Södermanlands län, Uppsala läns kusttrakter och i de centrala och östra delarna av Mälarregionen. Därifrån kommer 70-80 procent av de omkring 200-300 rapporterade fallen per år.

– Jag har gjort bedömningen att man inte behöver vaccinera sig mot TBE här på Gotland. Förra året hade vi ingen känd smitta på ön. 2015 var det möjligen två personer som skulle kunna ha insjuknat här – men de skulle lika gärna kunna ha smittats på fastlandet. Och dessförinnan har det rapporterats fall sporadiskt, säger Sven Montelius, smittskyddsläkare på Visby lasarett.

De flesta som smittas får lindriga besvär med feber och huvudvärk och blir friska efter några dagar, men upp till en tredjedel får hjärninflammation eller hjärnhinneinflammation. Det kan påverka det centrala nervsystemet och ge gångsvårigheter, talrubbningar och koncentrationsstörningar eller minnesstörningar. Var tionde smittad får olika förlamningssymtom. Dödsfall i TBE förekommer; men risken är mycket liten i Sverige.

– Det finns inget sätt att bota TBE när den väl brutit ut i dag, utan kroppen måste själv läka infektionen. Bor man på Gotland men ska vistas någonstans mellan Stockholms skärgård upp till Öregrund, runt Trosa, Oxelösund och Södertörn eller Mälarområdet vid Eskilstuna och Västerås i sommar, skulle jag rekommendera att man vaccinerar sig, säger Sven Montelius.

Så går vaccinationen till

Ta den första dosen minst en månad innan fästingsäsongen startar – vilket brukar vara i slutet av april.

Dos två ska tas en till tre månader efter dos ett.

Dos tre tas inför nästa sommarsäsong – så vida man inte är över 60 år. Då ska dos tre tas redan två månader efter dos två.

Dos fyra (eller fem för personer över 60 år) är en påfyllningsdos till det grundskydd som kommit efter de tre första doserna. Den bör tas tre år efter första dosen.

Fortsättningsvis ska man vaccinera sig en gång var femte år för fullgott skydd.

Det kostar ungefär 350 kronor per dos för vuxna och 300 kronor per dos för barn.

Källa: www.tbe.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!