"Det är mycket kvar att lösa"

Pigge Werkelins företag Drömstugan vill etablera sig på minst tio orter till i Sverige. För köparen ser det ut som att stugorna redan är på plats. Men i vissa fall har Drömstugan inte ens ansökt om bygglov, något som kan ta flera år.

Foto:

Fastland2010-07-27 04:00
Pigge Werkelins koncept Drömstugan går ut på att hitta attraktiva semesterlägen vid vatten eller fjäll och att etablera campingbyar runt om i Sverige. Men många campingplatser är fortfarande på planeringsstadiet.
I Tanums kommun pågår arbetet med att upprätta en detaljplan som tagits över av företrädare för Drömstugan, efter att en tidigare exploatör har gått i konkurs.
- Men det är mycket kvar att lösa. Det fattas plan för vatten och avlopp. Det finns värdefulla naturvärden som inte får förstöras och ett hårt reglerat strandskydd. Länsstyrelsen uppger att inget byggs närmare än 200 meter från stranden och inga bryggor kan komma på fråga. Det är inte ens ett trevligt strandområde där än, säger Martin Kvarnbäck, plan- och byggchef i Tanums kommun.

Ingen bygglovsansökan
I till exempel Västervik har kommunen inte ens fått in en bygglovsansökan från Pigge Werkelins bolag. I Åre kommun finns det inte heller en bygglovsansökan, men på byggnadskontoret säger de att företaget har hört av sig till kommunen.
- Jo, jag vet att vår byggchef har pratat med Drömstugan. Jag vet att företaget var på väg att lämna in något, men än har det dykt upp någon ansökan. Det var något om att de skulle göra det tillsammans med en lokal entreprenör, säger Ulla Nordqvist, nämndsekreterare på Åre kommun.
Att anlita en lokal entreprenör verkar vara sättet som bolaget arbetar på. Även i Tanum, där Drömstugan redan har fått kritik av konstnärsföreningen som kan bli granne med de 500 campingstugorna, är det en privatperson som står på ansökan.
- Tanken är väl att han ska driva Drömstugan i Tanum, säger Martin Kvarnbäck.
I exempelvis Falu kommun har den lokale entreprenören för Främby udde resort, en plats där det redan i dag finns en camping, varit den som stått på ansökan till kommunen.
- Nej, företaget har inte lämnat in något själva till oss. Jag vet att de samarbetar med Främby udde resort, men ansökan står inte på Drömstugan, säger Susanne Svärdström, bygglovschef på Falu kommun.

Berättar tidigt
På Drömstugans hemsida står det att "Arbete med detaljplan pågår" i Tanums kommun och att det i Åre kommun är "Säljstart vinter 2010".
- När vi har en kontakt på kommunen som är villig att följa oss genom hela processen släpper vi tidigt vilka lägen vi planerar för, säger Tomas Karlsson, vd för Drömstugan.
En bygglovsprocess med detaljplaner, bygglov och bostadsrättsföreningar kan ta mellan två och sju år, beroende på plats.
- Vi tycker att det är viktigt att vi har med oss folk som visat intresse redan på ett tidigt stadium. Om det inte blir en stugby behöver den personen inte köpa, säger han.
Förutom på Gotland finns planer på campingkoncept signerat Drömstugan i Falun, Gränna, Leksand, Åre, Göteborg, Tanum, Sandviken, Valdemarsvik, Öland och Västervik.
Drömstugans vd, Tomas Karlsson, säger att företaget sålt mellan 60 och 70 stycken stugor runt om i Sverige under den här sommaren. Sedan tidigare har företaget sålt ett 100-tal stugor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om